Çay Partisi'nin adayı AKP'li gibi!

Türkiye’de mayıs ayında başlayan kürtaj karşıtı söylemler akıl sınırlarını zorlarken, Amerika’da seçim kampanyası sırasında yaşanan bir olay “gericilik her yerde gericilik” dedirtiyor.

Başbakan Erdoğan tarafından mayıs ayında gündeme getirilen “kürtaj cinayettir” söylemine başta kadınlar olmak üzere toplumun birçok kesimi tepki göstermiş, ülke çapında çeşitli eylemlerle bu tepki ortaya konulmuştu.

Buna karşın Erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” söyleminin ardından hızını alamayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ “tecavüzcüsünden hamile kalan kadın, çocuğuna bakmak istemezse devlet bakar” demişti. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer ise kürtajın, tecavüzden daha büyük bir suç olduğunu savunmuştu.

Gericilerin, kadın düşmanı politika ve söylemleri, kadını hiçleştirme çalışmaları sadece Türkiye ile sınırlı değil. ABD'deki 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin Indiana'dan ABD Senato adayı Richard Mourdock, "Türkiye'de olsa AKP'den aday olurdu" dedirtecek beyanlarıyla dikkat çekti.

Çay Partisi adlı muhafazakar topluluğun adayı olan Mourdock, salı günü gerçekleşen bir etkinlikte, “tecavüz sonucunda hamile kalan kadının hamile kalması Tanrı’nın olmasını planladığı bir şeydir” diye konuştu. Richard Mourdock, tecavüz ya da ensest bir ilişki sonrasında hamile kalan kadına bile kürtajın yasal olmaması gerektiğini savundu.

“Kendimle uzun süre mücadele ettim ama fark ettim ki, yaşam Tanrı’nı bir hediyesi. Ve düşünüyorum ki, yaşam korkunç bir tecavüzün sonucunda başlıyorsa bile bu durum Tanrı’nın olmasını planladığı bir şeydir” diyen Mourdock seçimlerde Cumhuriyetçi Başkan adayı Romney'in ekibi içinde yer alıyor. Mourdock’un açıklamalarından sonra Romney’in sözcüsü ise Mourdock’un bu yorumlarının Romney’in görüşünü yansıtmadığını açıklamak durumunda kaldı. Bu da Recep Akdağ ve Ayhan Sefer'in beyanlarının ardından herhangi bir "düzeltme" ihtiyacı duymayan Başbakan Erdoğan'ın, "ileri demokrasi" yolunca Cumhuriyetçi muadillerine göre daha fazla yol aldığını ortaya koydu.

Doğal korunma yöntemi Cumhuriyetçi’den
2012 ABD seçimlerine ise Mourdock'tan önce ağustos ayında senatör adayı Todd Akin’in sözleri damga vurmuştu. Hali hazırda Temsilciler Meclisi üyesi olan Akin, “meşru tecavüz” açıklamasında bulunmuş ve kadın vücudunun “meşru tecavüz” durumunda hamileliği engelleyebildiğini iddia etmişti. Birçok kesimin tepkisini çeken Akin’e Romney tarafından "seçimlerden çekil" çağrısı yapılmıştı. Todd Akin’in adaylığı ise hâlâ devam ediyor.

(soL - Dış Haberler)