Casus müdür istifa etti

Alman Demiryolu şirketi Deutsche Bahn’ın çalışanları üzerinde uyguladığı ajanlık şebekesinin ortaya çıkması şirket müdürünün istifa etmesine yol açtı.

soL (DIŞ HABERLER) Deutsche Bahn'ın birçoğu yönetici kadrosunda olan çalışanlarının ev adresi, banka hesapları ve telefon görüşmeleri gibi kişisel bilgilerini takip etmiş ve bunu da &bdquoyolsuzluğu engellemek" adına yaptıklarını açıklamıştı. Ancak casusluk şebekesinin ortaya çıkması üzerine şirkete tepkiler büyümüş ve müdür Hartmut Mehdorn'un istifası talepleri yükselmişti. Pazartesi günü bir açıklama yapan Mehdorn da istifasını sunacağını açıkladı. 10 yıldır şirketin başında olan Mehdorn, demiryollarının karlılık seviyesini yükselttiği şirketin borsadaki değerini artırdığı için ödüllendirilmişti.

Ayyuka çıkan sistematik casusluk girişimi nedeniyle sendikanın baskısına maruz kalan müdür "Şirkete zarar veren bu tartışmalara bir son vermek için istifa ediyorum. Önyargı, şüphe ve spekülasyonlar benim için bile dayanılmaz bir hal aldı. Ancak e-postaların gözetimiyle ilgili hiçbir hukuk kuralı ihlal edilmemiştir" dedi.

Şirketin ajanlık sicili meşhur
Demiryolları müdürü casusluk sırasında hiçbir hukuk kuralını ihlal etmediğini belirtse de Deutsche Bahn'ın bu konuda sicili biliniyor. Şirket 2002-2003 yılları arasında 220.000 çalışanından 173.000'inin takibe aldığını itiraf etmişti. Geçen hafta içinde ise şirketten bir itiraf daha geldi. Şirket, 2007 yılında iş bırakma eylemleri yapan makinistlere sendika tarafından e-posta olarak gönderilen grev kararını sildiğini kabul etti. Müdürün istifasını "skandalın mantıksal sonucu" olarak olumlayan Transnet ve GBDA sendikaları yetkilileri Alexander Kirchner ve Klaus-Dieter Hommel hükümetin demiryolu şirketinin geleceği hakkında vereceği kararı beklediklerini belirtti.

Hükümet müdürden memnun
Alman hükümeti ise kişilik haklarını ihlal eden uygulamalara göz yummasına rağmen müdürden memnun olduğunu belirten açıklamalara yer verdi. Demiryolu şirketinin yeniden yapılandırılmasında müdürün 10 yıl içinde başarılı olduğunu belirten hükümet, 2007'de emeklilik yaşının gelmesine rağmen sözleşmesini 2011 yılına kadar uzatmıştı.