Castro: Obama’yla görüşürüz

Küba Devlet Başkanı, “politikamız belli. Obama&#039nın görüşmek istediği gün, eşit koşullarda görüşürüz” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) K&uumlba&rsquoda Devrimin 50&rsquonci yıld&oumln&uumlm&uuml kutlamalarının ardından devlet televizyonundaki konuşmasında, K&uumlba Devlet Başkanı Raul Castro, Obama y&oumlnetiminde ABD&rsquoyle uzlaşma masasına oturabilecekleri mesajını tekrarladı.

Ge&ccedilen &ccedilarşamba, K&uumlba halkının &ldquo&oumlzg&uumlrl&uumlğ&uuml&rdquo i&ccedilin arayışlara devam edeceklerini a&ccedilıklamasına rağmen hi&ccedilbir yeniliğe değinmeyen Beyaz Saray s&oumlzc&uumls&uumlne karşılık, Obama, &oumlzellikle seyahat ve para transferleri gibi bir dizi alanda daha esnek olacaklarına dair s&oumlz vermişti.

Obama&rsquonın ABD&rsquonin d&uumlşmanca politikasını k&oumlkten değiştirmesine ihtimal vermediğini ve d&uumlnyanın pek &ccedilok kesimindeki beklentileri &ccedilok aşırı bulduğunu belirten Castro, &ldquoŞimdi d&uumlnyanın bir&ccedilok yerinde umutları artırmış bir başkan var. Ben umutların aşırı olduğunu d&uumlş&uumln&uumlyorum, &ccedil&uumlnk&uuml d&uumlr&uumlst bir adam olsa da, samimi bir adam olsa da, ki &oumlyle d&uumlş&uumln&uumlyorum, bir adam bir &uumllkenin geleceğini değiştiremez, hele ki ABD&rsquode&rdquo dedi.

Castro, Obama'nın s&oumlzlerini değerlendirerek,&ldquoIrak&rsquotan &ccedilıkacağını s&oumlyledi. İyi haber. Afganistan&rsquodaki g&uuml&ccedilleri iki katına &ccedilıkaracağını s&oumlyledi. K&oumlt&uuml haber. Afganistan&rsquoda tek bir &ccedil&oumlz&uumlm olduğunu d&uumlş&uumln&uumlyorum: Afganları rahat bırakmak. Oraya girip &ccedilıkabilen yalnızca B&uumly&uumlk İskender oldu. Bir Afgan prensesle evlendiği i&ccedilin belki, ama hepsinden &oumlnemlisi, hızlı &ccedilıktı&rdquo yorumu yaptı.

Obama sonrası K&uumlba-ABD ilişkilerinde olası gelişmelere de değinen Castro, şunları s&oumlyledi: &ldquoBizim politikamız belli: M&uumlzakere etmek istedikleri g&uumln ederiz, eşit koşullarda, daha &oumlnce dediğim gibi, egemenliğimizin &uumlzerine en ufak g&oumllge d&uumlş&uumlrmeden ve eşit olarak&hellip Tek taraflı iyi niyet g&oumlsterileri d&oumlnemi kapandı. Her jeste bir jest. Ve onlar karar verdiği anda bunu yapmaya hazırız, aracılar olmaksızın, doğrudan. Fakat acelemiz yok, umutsuz değiliz, ve elbette, daha &oumlnce dediğimiz ve yıllar &oumlnce Fidel&rsquoin dediği gibi: havu&ccedil ve sopayla m&uumlzakere etmiyoruz, o bitti artık, o başka bir d&oumlnemdi.&rdquo

Castro, K&uumlba'da &uumlcretleri hak ettikleri seviyeye getirmek i&ccedilin tutumlu olmaları gerektiğini ifade etti. Bu yıl K&uumlba&rsquoyı vuran kasırgaların &uumllkeye 9 milyar 700 milyon doların &uumlzerinde zarar verdiklerini s&oumlyleyerek, bunun &uumllkenin t&uumlm &uumlretiminin beşte birine denk geldiğini kaydetti.

Başkan Raul, tıpkı Devrim&rsquoin yıld&oumln&uumlm&uuml kutlamaları &ccediler&ccedilevesinde yaptığı konuşmasındaki gibi, K&uumlba&rsquonın artık &ccedilok daha g&uuml&ccedill&uuml olduğunu ve gelişmeler her ne şekilde olursa olsun d&uumlşmanların savaş &ccedilığırtkanlıklarının da bir işe yaramayacağını s&oumlyledi.