Cameron İran’ı ikna edebilecek mi?

İngiltere Başbakanı Cameron, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle New York’ta bir araya gelecek. Görüşmenin gündemi İran’ın “IŞİD’e karşı savaş”a nasıl bir katkı sunabileceği. İki ülke bu düzeyde İslam devriminden bu yana görüşmemişti.

(soL - Dış Haberler) İngiltere Başbakanı David Cameron, New York’ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle bir araya gelecek. İslam devriminden beri bu düzeyde temas etmeyen iki ülkenin toplantısının konusu, IŞİD’e karşı savaşta İran’ın üstlenebileceği roller olacak. İran, IŞİD karşıtı koalisyonu oluşturma sürecinde gerçekleşen kritik toplantıların hiçbirine dahil edilmemişti.

Toplantıda Cameron’ın, İran’ı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a olan desteğini geri çekmeye ikna etmeye çalışması bekleniyor. Bugün Suriye’de uluslararası hukuka aykırı şekilde IŞİD hedeflerini vurmaya başlayan Batı koalisyonu, Esad’ı “bölgede yükselen terörün altyapısını hazırlamakla” itham ediyor.

Cameron, Ruhani’nin Suriye’deki pozisyonunu değiştirmek için “nükleer program” konusunda İran’ı sıkıştırmayı deneyecek. Ayrıca İran, IŞİD karşısındaki tutumunda “Irak’ta farklı Suriye’de farklı” pozisyon almakla suçlanıyor. İran, Irak hükümeti IŞİD’e karşı uluslararası güçleri yardıma çağırdığı için Irakta IŞİD’e karşı düzenlenen hava operasyonlarına sessiz kalmıştı. Ancak Suriye halkı ve hükümetinin benzer bir duruma sıcak bakmadığı biliniyor.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Başkanlık Sarayında konuyla ilgili açıklamasında, “Bazı koşullarda hava saldırısı gerekli hale gelebilir. Ancak, hava saldırısı o ülkenin halkı ve hükümeti buna izin verirse gerçekleştirilebilir” şeklinde konuşmuştu.