Bush'tan Obama'ya mesajlar

Bush'un Irak temasları "farklı" bir politika izleyeceği iddia edilen Obama yönetimine mesaj olarak değerlendiriliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Iraklı gazetecinin ayyakkabı fırlatmasıyla gündeme oturan Bush'un Irak'a yönelik süpriz ziyareti bir dış politika hamlesinden çok 1 Ocak'ta görevi devralmaya hazırlanan Obama'ya yönelik mesajlar içeriyordu. Bush yönetimi "Kürtleri satacağı" iddia edilen Obama'ya yönelik "mevcut yapıyı koru" mesajları içerdi.

Önce Maliki ile görüştüIrak temaslarının ilkinde Maliki ve Talabani ile görüşen Bush burada "veda" içerikli konuşmalar yaptı. Bu görüşmelerinde günah çıkarmayı da ihmal etmeyen Bush Talabani ille yaptığı görüşmenin ardından "Görev kolay değildi ama Amerikan güvenliği, Iraklıların hayalleri ve dünyada barış için gerekliydi'' ifadesini kullandı.
Maliki ile yaptığı görüşmede "Irak savaşı hala bitmedi daha yapılması gerekenler var" diyen Bush üstü kapalı olarak Maliki yönetiminin Kuzey Irak yönetimi ile koordinasyonu sağlamasından yana olduğunu belirtti. Bush'un mesajınının asıl muhatabı ise Obama oldu. Hatırlanacağı üzere Obama yönetiminin Kürtleri satacağı ve mevcut bulunduğu duruma rağmen Irak'tan askerleri Afganistan'a kaydıracağı iddia ediliyordu. Obama yönetiminin Irak'ın yönetiminde Bağdat hükümetini daha fazla ön plana çıkaracağı da gündeme gelmişti.
Barzani'ye "yalnız değilsin" mesajıBush'un görüşmelerinin ana gündem konusu ise Barzani ile yaptığı toplantı oldu. Barzani'yi Erbil'de ziyaret etmeyen Bush ikili toplantının adresi olarak Bağdat'ı seçti. Aynı toplantıda iki taraf arasında ABD ile imzalanan Güvenlik Anlaşması ve Irak'ın federal yapısı ele alındı. Barzani'nin Bağdat özel temsilcisi Dr. Roj Nuri Şaves ile Bölgesel Yönetim'in Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'in de hazır bulunduğu görüşmelerde Bush'un Barzani'ye "Irak bir bütün olarak kalmalıdır" mesajı verdiği ve Kürt yönetiminin federatif yapının dışına çıkan hareketlerden kaçınması gerektiği tavsiyesinde bulunduğu söyleniyor.
Bağdat ve Erbil arasında yaşanan sıkıntıların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bush'a Maliki yöntetimini şikayet eden Barzani "Yaşanan bütün sorunların anayasa çerçevesinde çözümlenmesinden yanayız, fakat sorunlara anayasa dışında çözüm arayışları var, anayasada öngörülen çerçevede hareket edilmiyor. Bu da, ülkenin siyasi sürecini olumsuz etkiliyor" dedi.
Görüşmenin sonunda Bush'un açıklaması yine Obama'nın Kürtleri geriye çekme ve Maliki hükümetine daha fazla yaslanmayla özetlenen planına yönelik oldu. Bush "sizler, birçok dostunuzun olduğu hesabını yapın. Herkesten önce ben dostunuzum, sizleri her zaman savunacağım" dedi.