Bush’un işkencecilerine Obama kalkanı

Eski ABD Başkanı Bush döneminde artık ayyuka çıkan işkencelerin baş failleri yeni başkan Obama tarafından da korunuyor. Birçoğu görevlerine devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Eski ABD Başkanı George Bush döneminde adı çok sayıda işkence iddialarıyla birlikte anılan CIA görevlilerine yeni başkan Barack Obama döneminde de dokunulmuyor. Bu isimlerin birçoğu görevlerine devam ediyorlar.

Barack Obama'nın Şubat ayı içerisinde CIA'nın başına Leon Panetta'yı ataması Bush dönemine ilişkin hiçbir sorgulamanın yapılmayacağının işareti olarak kabul ediliyor. Zira kendini her zaman devletin sadık bir hizmetkarı olarak tanımlayan Panetta'nın, CIA'da bu tip bir hareketlenme yaratacak inisiyatiften yoksun biri olduğu değerlendirmeleri yapılmaktaydı. Önceki Demokrat başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray'da görev yapan Panetta, Obama'nın kendisini CIA başkanlığına atamasının hemen ardından Kongre'de yaptığı konuşmada işkence iddialarını fazla karıştırmak gibi bir niyeti olmadığını açıkça belirtti.

İşkence iddialarına ilişkin geçtiğimiz günlerde Kızıl Haç tarafından yayımlanan rapor önemli bir aşama kabul ediliyor. Çünkü bu rapor doğrudan ABD yetkililerinin ve işkencecilerinin ifadelerine dayanıyor.

CIA Başkanı Panetta ise bu rapor yayımlandığı sırada, yasal emirler doğrultusunda hareket eden hiç kimse hakkında soruşturma yapılmayacağını bir kez daha tekrarlamakla yetindi.

İşkenceciler hakkında soruşturma yapılması bir yana bu kişilerin birçoğu görevlerine devam ediyorlar. Örneğin bu kişilerin başında gelen Stephen Kappes, CIA Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. Kappes'in yardımcılarından Michael Sulick de halen CIA'nın üç numarası olarak yaşamına devam ediyor.