Burkina Faso'da devlet başkanı düştü, kontrol orduda

Burkina Faso'da on binlerce kişinin 1987'den beri iktidarda olan devlet başkanı Blaise Compaore'ye karşı isyanının ardından, Compaore istifa etti. Ülkede kontrol, şu anda ordunun elinde.

(soL - Dış Haberler) Burkina Faso'da, günler süren eylemlerin ardından Devlet Başkanı Blaise Compaore istifa etti.

İstifasını açıklayan Compaore, "özgür ve şeffaf seçimlerin yapılması" için 90 günlük geçiş süreci çağrısı yaptı.

Başkent Ugadugu'daki halk, devlet başkanının duyurusunu sevinçle karşıladı. Ancak halkın sevincine, kontrolü Genelkurmay Başkanı General Honore Traore'nin kontrolü ele aldığını açıklamasıyla birlikte gölge düştü.

Traore, anayasa ile uyumlu bir şekilde, iktidar boşluğunu doldurduğunu söyleyerek kendisini devletin başı ilan etti.

Devrim başkan Compaore'nin, beşkentten ayrılarak Gana sınırındaki Po kentine gittiği iddia edildi.

Ugadugu'daki eylemler, Compaore'nin görev süresini beşinci döneme uzatacak bir yasanın parlamentoda oylanması sırasında, halkın meclisi basmasıyla doruk noktasına ulaşmıştı.

Hükümet, eylemler üzerine yasa tasarısını geri çektiğini açıklamıştı.

Burkina Faso'da, ABD ve Fransa'nın üsleri bulunuyor. Ülke, Fransız ordusu ve ABD'nin Afrika komutanlığı AFRICOM için de kritik önem arz ediyor. Compaore, Fransa'nın sıkı bir müttefikiydi.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Burkina Faso'da Blaise Compaore, 1987 yılında ülkenin solcu ve pan-Afrikacı lideri Thomas Sankara'nın öldürülmesiyle iktidara gelmişti. Sankara, 1983 yılında yaptığı darbe ile, yolsuzluk ekonomisini ve Fransız sömürge yönetiminin etkisini kırmayı amaçlıyordu.

Fransız sömürgesi olduğu dönemde "Yukarı Volta" olarak anılan ülke, Sankara'nın döneminde "Burkina Faso (Bozulmaz Halkın Ülkesi)" olarak adlandırıldı.