Bu yardım diğerlerinden farklı!

Venezuela'da sosyalist hükümet milyonlarca insanın açlıkla baş başa kaldığı Somali'ye gıda ve para yardımı gönderdi. Daha önemlisi iktidar partisi halka bir günlük ücretlerini Somali'ye gönderme çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Venezuela, Afrika tarihinin en korkunç krizlerinden birini yaşayan Somali'ye 50 tonluk gıda desteği yolladı. Bölgedeki uluslararası girişimlere 5 milyon dolarlık destek gönderen Venezuela, ayrıca önümüzdeki hafta, gıda üretimini artırabilmek amacıyla teknisyenler ve tarım uzmanlarından oluşan bir ekip de yollayacak.

Chavez: Kapitalizmin yarattığı açlık...
Konuyla ilgili konuşan Hugo Chavez, “Yapabileceğimiz en azından yardım etmek” dedi ve 5 milyon dolarlık yardımdan bahsettikten sonra, “ek olarak yolladığımız gıda desteği de vahşi kapitalizmin yarattığı açlık ve ölümü hafifletmeye yardımcı olacak” diye ekledi.

Adalet Bakanı Tareck el Aissami Venezuela'nın “yaşamı ve yaşamın devamını savunan diğer herkesle birlikte olduğunu” söyledi. Yardımın, Somali'ye kara yolculuğuyla devam etmek üzere Kenya'ya uçtuğu havaalanının dışında konuşan el Aissami, Venezuela'nın katkısının “insanlık davasıyla ve Somali halkının yaşamıyla birliğin imzasıdır” dedi ve yollanan yardımın Venezuela halkının sevgi ve desteğini de götürdüğünü ekledi.

Bir yevmiyelik destek kampanyası
Geçtiğimiz hafta BM 780,000 çocuğun açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve toplamda 12 milyon insanın kıtlıkla mücadele ettiği Somali'ye yardım çağrısında bulunmuştu. Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) bu çağrıya yanıt olarak tüm üye ve dostlarını bir günlük ücretlerini Somali'ye destek yollamaları için seferber ediyor. Ülke çapında 7,000,000'den fazla üyesi bulunan PSUV, tüm Venezuela halkını desteğe çağırıyor.

Savaşa değil, yaşama bütçe
El Aissami, savaşa harcanan milyar dolarları eleştirdi. Libya, Irak ve Afganistan'daki savaşlara gönderme yaparak, “ABD ve AB insanları öldürmek için harcadığı parayı insanlığa harcasaydı binlerce hayat kurtulabilirdi” dedi. Maddi veriler de bunu doğrular nitelikte:

costofwar.com'un analizine göre ABD'nin Irak ve Afganistan'da harcadığı para sırayla 790 ve 440 milyar dolar. Libya'ya yapılan saldırının günlük maliyeti 9.5 milyon dolar, haftalık 66.5 milyon dolara varıyor.

İngiliz The Guardian'ın haberine göre Libya'ya atılan bombaların İngiltere'ye ilk iki haftalık maliyeti 100 milyon pound. İngiltere Somali, Kenya ve Cibuti'ye 42 milyon pound yardım yapacağını söylemişti, Mayıs ayından beri her hafta Libya'da 38 milyon pound harcıyor İngiliz hükümeti. Bu yılın Eylül ayında İngiltere'nin Libya'daki toplam harcamasının 1 milyar poundu bulması bekleniyor.

AKP'nin Diyanet'i de yardım gönderiyor ama...
Ülkemizde başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere birçok islamcı kurum ve dernek de Somali için yardım kampanyaları düzenliyor. Toplanan yardımların ne kadarlık kısmının gerçekten Somali'ye gönderileceği ayrı bir tartışma konusu ama Kuzey Afrika ülkesi Libya'nın bombardımanına Türkiye'yi de dahil eden AKP iktidarına tepki göstermeden, dahası Afrika'daki açlığı yaratan kapitalist sisteme herhangi bir itirazda bulunmadan düzenlenen yardım kampanyalarının samimiyeti sorgulanıyor.

(soL - Dış Haberler)