Bu kadar tesadüf biraz fazla

Fransa ile İngiltere arasında, geçtiğimiz yılın Kasım ayında imzalanan ortak tatbikat anlaşması ile Libya müdahalesi çok önceden planlanmış.

Tunus’ta başlayan ve Ortadoğu’da birçok ülkede devam eden halk ayaklanmaları, Libya’da saldırıya dönüştü. Libya'ya yönelik saldırının, daha bölgedeki ayaklanmalar başlamadan önce planlandığına dair çok sayıda iddia dile getirildi. Bunlardan birini de ABD senatosunun "en solcu üyesi" olarak bilinen Dennis Kucinich gündeme getirmişti.

Kucinich, İngiltere ve Fransa'nın, yani Libya saldırısına öncülük eden iki ülkenin geçtiğimiz sene imzaladıkları bir "tatbikat anlaşmasına" dikkat çekmiş, bu anlaşmanın ayrıntılarının Libya saldırısının tıpkısı olduğunu söylemişti. Fransız ordusu Hava Kuvvetleri resmi sayfasında üzerinde anlaşılan tatbikat senaryosunun metni yayınlandı. Tatbikat anlaşmasının ortaya çıkan ayrıntıları, sahiden de "Bu kadar tesadüf olmaz" dedirtiyor.

Kasım ayında hazır
NATO’nun iki büyük gücü İngiltere ve Fransa 2 Kasım 2010 tarihinde bir tatbikat anlaşması imzaladılar. ‘Güney Mistral 2011’ isimli tatbikat çerçevesinde hazırlanan savaş oyunu çok ilginç:

‘Southland’ (Güneyistan) isimli hayali ülke bir diktatör tarafından yönetiliyor. Fransa’nın ulusal çıkarlarını tehdit eden bu ülke için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 3003 sayılı kararı alıyor ve operasyon başlıyor. Müdahale, bir hava operasyonu olarak kurgulanıyor. plana göre hayali Southland’in hava sahası kapatılacak ve teslim olmaya ikna edilecekti. Tatbikatın 21 Mart'ta başlatılması, 25 Mart’ta sona erdirilmesi planlanmıştı. Tatbikata Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Fransa Hava Kuvvetleri’nin en seçkin uçakları katılacaktı.

Tarih bile aynı
Fakat tatbikatın planlanan başlama tarihinden 2 gün önce, yani 19 Mart’ta, Fransa ve İngiltere hava kuvvetleri başka bir operasyona, "Şafak Yolculuğu" saldırısına başlıyorlar. Aralarında sadece iki gün olan tatbikat ve operasyon ise birbirlerine çok benziyor.

Tatbikatta ismi geçen ‘Southland’ Libya ulusal çıkarları tehdit eden diktatör ise Kaddafi’ye dönüştürülerek tatbikat, gerçek bir savaş planı haline getirilmiş. Hatta senaryoda kullanılan Birleşmiş Milletler kararı bile çok benzer. Karar numarası, tatbikat planında 3003 iken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 1973 numara olarak gündeme geliyor ve onaylanıyor. Libya operasyonu da Kaddafi’nin muhalifleri vuramaması için hava sahasını kapatmak amacıyla başlatılmıştı. Yani hedef de aynı.

Daha muhalifler yoktu
Tatbikat kararının alındığı Kasım ayında yani Libya operasyonunun planlandığı günlerde Libya’da, sokağa çıkmış muhalif bir hareket yoktu. Sadece Libya değil, hiçbir Ortadoğu ülkesinde isyanlar daha başlamamıştı. Bunar rağmen yapılan planlar operasyonun muhalefet hareketinden bağımsız geliştiğini gösteriyor.

(soL – Dış Haberler)