'Bu ilacı Hintliler için değil, zengin Batılılar için yaptık'

Uluslararası ilaç firması CEO'su kanser ilacıyla ilgili konuştu: "İlacı Hintliler için değil, zengin Batılılar için geliştirdik"

(soL - Haber Merkezi) Kapitalizmin insan sağlığını bozduğu hep söylenegelir. Kapitalist ilaç firmalarının sağlığımıza ilgileri ise “ileri” düzeyde. Uluslararası ilaç tekellerinden Bayer’in CEO’su Marijn Dekkers’in söyledikleri bu ilgiyi kanıtlar nitelikte.

Hindistan hükümeti yerel ilaç firması Natco Pharma’ya Bayer fimasının karaciğer ve böbrek kanserlerinin tedavisinde kullanmak için ürettiği Nexavar adlı ilacın mudailini üretmek için lisans vermesi Bayer yöneticilerini kızdırıyor. Zira Hint firması bu ürünü Bayer’in sattığı fiyata göre %97 indirimle satmayı planlıyor.

Bayer CEO’sunun konuyla ilgili yorumu Nexavar ile ilgili bir sanayi forumunda geldi: ”Biz bu ilacı Hintliler için geliştirmedik, fiyatı karşılayabilecek batılı hastalar için geliştirdik.”

Sözleri Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü tarafından ”yanlış olan her şeyin toplamı” olarak tanımlanan Alman CEO daha sonra kendini “çok kızgın olduğunu” ve “hızlı bir cevap verdiğini” söyleyerek savunuyor, ancak haberin ilk cümlesinin kanıtı olmaktan kurtulamıyor: Kapitalizm sağlığa zararlıdır.