Brezilya'dan 'internet anayasası'

NSA'nın dinleme skandalının ardından Brezilya'da daha bağımsız ve özgür internet sağlanması için bir yasa hazırlandı. Bu yasa yapılacak olan küresel İnternet konferansında sunulacak.

(soL - Dış Haberler) Sao Paulo'da iki gün sürecek İnternetin geleceği hakkında yapılacak Net Mundial isimli uluslararası konferansın öncesinde Brezilya Senatosu Brezilya'daki kullanıcıların mahremiyetini garanti altına alan ve eşit bir biçimde küresel ağa ulaşıma önem veren bir yasa hazırladılar.

"İnternet anayasası" olarak bilinen bu yasa NSA'nın dinleme skandallarının ardından ortaya atılmıştı ve ABD istihbaratının önemli hedeflerinden biri olan Başkan Dilma Rousseff tarafından imzalanması bekleniyor.

Russia Today'in haberine göre Rousseff yasayı küresel İnternet konferansında sunmayı planlıyor.

Bu yasa bilgiye özgürce ulaşımı sağlamayı hedeflerken, servis sağlayıcılarını kullanıcıları tarafından paylaşılan şeylerden sorumlu tutmuyor ama şirketleri mahkeme kararlarına uymaya ve kanun dışı paylaşımları kaldırmaya zorluyor.

Nötrlük prensibine göre, servis sağlayıcıları herkese eşit bir şekilde hizmet sağlamak zorunda.

Senatonun onayıyla hükümet Twitter ve Facebook gibi şirketlerin Brezilyalı kullanıcıların verilerini saklamasına izin veren yasayı düşürmüş oldu.

Yasanın son haline göre şirketlerin Brezilya hesaplarından veri toplama koşulları servis yurtdışından sağlansa dahi Brezilya'nın veri koruma yasasına uygun olmak durumunda.

Bu küresel internet konferansının asıl amacı NSA'nın istihbarat skandalından sonra siber güvenliği tartışmak. ABD yetkilileri de temsilcilerini göndererek diğer bütün devletler gibi bu konferansa katılacak.

Reuters'a konuşan Brezilya'nın Bilişim politikaları sorumlusu ve konferansın başkanı olan Virgilio Almeida bu konuyla ilgili bütün tarafların eşit katılımcılar olduğunu vurgulayarak bu konferanstan bağlayıcı sonuçlar, yasalar çıkmasa dahi internetin geleceğini belirleyecek reformların tohumlarının atılacağını belirtti.