Brezilya, İran'ın OPEC davetini reddetti

İran'ın büyükelçiliği aracılığıyla OPEC'e katılmaya davet ettiği Brezilya, "başka öncelikleri olduğu" yanıtını verdi.

soL (HABER MERKEZİ) İran'ın Sao Paolo Büyükelçisi kanalıyla iki hafta önce Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) katılmaya davet ettiği Brezilya, bu daveti "şimdilik" reddettiğini açıkladı.

Globo televizyonu tarafından telefon bağlantısı ile canlı röportaj yapılan Brezilya Madenler ve Enerji Bakanı Edison Lobao, teklif için Büyükelçi Muhsin Şatirzade'ye teşekkür etti, ancak Brezilya'nın şu anda "başka öncelikleri olduğunu" söyledi. Lobao daha önce hükümetin daveti değerlendiriyor olduğunu ve konunun Ulusal Enerji Politikası Konseyi'nde karara bağlanacağını söylemişti.

Davet, Brezilya'yı ABD'den uzaklaştırmaya yönelik
Brezilya devletinin petrol şirketi Petrobras, son on yılda açık denizlerde yaptığı petrol araştırmalarıyla, Brezilya'nın dünyanın en çok petrol üreten ülkeleri arasına girmesini sağladı. Bugün Brezilya'nın 55 milyar varil petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

İran tarafından Brezilya'ya yapılan teklif, uluslararası platformda büyük ölçüde ABD yörüngesinde davranan Brezilya'yı, İran-Rusya-Venezuela hattına yaklaştırmaya yönelik bir çaba olarak yorumlanmıştı.