Breivik'i 'anormal' bulanlar Macaristan'a bakmalı!

Anders Breivik gibi bir katilin nasıl yetiştiğini merak edenler Avrupa Birliği üyesi Macaristan'daki faşist rejimin icraatlarına yakından bakmalı. Macaristan örneği, Breivik'in bir anomali olmadığını, Avrupa'daki sağcılaşmanın ürünü olduğunu gösteriyor.

Meclis'te Romanların toplama kamplarına gönderilmesini tartışacak kadar açık bir faşizan yönelim içinde olan Macaristan'da önemli bir dava sonuçlandı. Nazilerle işbiliği yapılan faşist diktatörlük döneminde polis teşkilatında görev alan ve Yahudilere, Romanlara, Sırplara ve komünistlere dönük katliama katılmakla suçlanan 97 yaşındaki Sandor Kepiro mahkeme tarafından beraat ettirildi. 1944-1946 yılları arasında savaş suçlusu olarak yargılanan ancak Naziler tarafından Arjantin'e kaçırılan Kepiro, 1996 yılında döndüğü Macaristan'da iktidar partisi Fidesz (Macaristan Yurttaş Birliği) ve faşist parti Jobbik (Daha iyi bir Macaristan Hareketi) tarafından açıkça kollanıyordu.

Suçlamayı reddetmedi ama beraat etti
Faşist diktatörlük dönemi suçları ile ilgili, tüm çağrılara rağmen, kapsamı oldukça dar bir soruşturma başlatan Macaristan makamları, 1996 yılından bu yana Budapeşte'de yaşayan Sandor Kepiro'yu bu yıl yargılamaya başlamıştı.

Milyonlarca Yahudi, Roman, Sırp ve komünistin katledildiği Macaristan'da, sadece 1942 yılında Novi Sad isimli bölgede resmi kaynaklara göre 1200 kişinin öldürülmesi ve 4000 kişinin yaralanması ile sonuçlanan (bazı tarihçiler bölgede 12 bin kişinin katledildiğini iddia ediyor) katliamda görev almak suçlaması ile yargılanan dönemin polis şefi Sandor Kepiro, "delil yokluğu" gerekçesiyle beraat ettirildi.

İlginç olan, 1996 yılında elini kolunu sallaya sallaya Macaristan'a dönen ve Budapeşte'ye yerleşen Kepiro, kendisinin verilen emirleri yerine getirdiğini ve bundan da pişmanlık duymadığını devlet televizyonuna ve gazetelere verdiği röportajlarda açıkça belirtmesine rağmen, kısa bir yargılama sürecinin ardından aklanması oldu.

Yugoslavya Kepiro'yu mahkum etmişti ama...
1944 yılında Macaristan'da yargılanan Kepiro, savaş suçlusu olarak 10 yıla mahkum edilmiş ancak kısa bir ev hapsi döneminin arından Naziler tarafından Arjantin'e kaçırılmıştı.

Yugoslavya makamları 1946 yılında Kepiro'yu gıyabında yargıladı ve kendisini savaş suçlusu olarak idama mahkum etti.

Macaristan mahkemesi, bu iki yargılamaya ilişkin belgelerin kullanılmasına onay vermeyerek zaten Kepiro'yu hızlıca beraat ettireceğinin işaretini vermişti.

Faşist parti Jobbik vekili avukatlığını üstlendi
Son seçimlerde oyların yüzde 17'sini alan ve parlamentoda 47 vekili olan faşist parti Jobbik, mahkeme sürecinde Kepiro'ya açıktan destek verdi. Öyle ki, Jobbik milletvekili Tamas Nagy-Gaudi, Kepiro'nun avukatlığını üstlendi.

Jobbik resmi bir açıklama yaparak mahkemenin beraat kararının oldukça olumlu olduğunu belirtti.

Dahası, Jobbik üyesi faşistler mahkeme sürecinde duruşmalara giderek Kepiro'ya destek verdi.

Mahkeme çadır tiyatrosu gibi
Mahkeme süreci ise Macaristan'da nasıl bir rejim olduğuna dair açık bir fikir veriyor. Zaten 1996 yılından 2011 yılına kadar geçen 15 yıl boyunca ısrarla yargılanmayan Kepiro, aslında yargılanmadı.

Birincisi, Kepiro'nun daha önceki yargılamalarına ilişkin belgelerin kullanılması talebi reddedildi.

İkincisi ve daha önemlisi ise şöyle: Mahkemede tanık olarak dinlenen bir kadın, Kepiro'nun bir çocuğu tüfekle vurduğuna tanıklık ettiğini söylemesine karşılık hakim, o dönem Macaristan'da tüfek değil tabanca kullanıldığını belirterek tanığın ifadelerini değerlendirme dışı buldu.

Kepiro'nun yargılanması sırasında Yahudilerin Yahudi yıldızı ile mahkeme salonuna girilmesine izin verilmezken, faşistlerin dönemin "Ok ve Haç Partisi" amblemleri ile salona girmesine mahkeme heyeti izin verdi. Dahası, itirazlara mahkeme başkanı şöyle yanıt verdi: Beni rahatsız etmiyor...

Macaristan'da savcı ve hakimlerin çoğunlukla iktidardaki Fidesz'in yandaşlarında oluştuğu da sıkça dillendiriliyor.

Macaristan'da Nazi ruhu iktidarda
Macaristan'da iktidardaki Fidesz ve faşist parti Jobbik, ülkenin geçmişinde Nazilerle işbirliği yapılan faşist dönemi aklamaya çalışıyor hatta o dönemin faşist sembolleri tekrar kullanıma sokulmuş durumda.

Jobbik, geçtiğimiz aylarda Romanların toplama kamplarına gönderilmesi önerisinde bulunmuştu. Bu öneriyi ciddi bir şekilde dillendiren Jobbik'e karşısında iktidardaki Fidesz sessiz kalmıştı.

Jobbik tarafından kurulan paramiliter örgüt Macaristan Muhafızları ülkede Romanlara dönük açık bir saldırganlık içinde. Bu paramiliter örgüt ile Jobbik arasındaki ilişki bilinmesine rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmuyor.

Macaristan'da ayrıca, komünist sembollerin kullanılması yasaklanmış durumda.

(soL - Dış Haberler)