Brahimi vaatlerle avundu

BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, karşılıklı ateşkes ilan edilmesini öngören planı için görüşmelere başladı. Ancak görüşmeler sırasında Şam’da bomba patlatan muhaliflerin ateşkese yanaşmadıkları görülüyor. Brahimi, muhaliflerden taahhüt değil, vaatler alabildiğini belirtti.

Kurban Bayramı boyunca geçerli olacak bir ateşkes ilanı için Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Esad ile görüşen Brahimi, görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye içindeki ve dışındaki muhalefet gruplarıyla bir ateşkes planı yapmak için görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Yapılan görüşmelerde ateşkes konusunda muhalefet gruplarından bir ''taahhüt'' yerine ''vaatler'' aldığını ifade eden Brahimi, ''Çatışmayı durdurmak konusunda bir vaat var'' diye konuştu.

Hazırladığı barış planının Esed'in muhaliflerinden çok büyük bir karşılık gördüğüne dikkati çeken İbrahimi, ''Hepsi bunun iyi bir fikir olduğunu ve planı desteklediklerini söyledi'' dedi.

Ancak Brahimi ile Suriye devleti arasındaki ateşkes görüşmelerinin devam ettiği sırada, Şam’da patlatılan bomba ile muhalifler ateşkes önerisine uymayacaklarını gösterdiler. Daha önce de ÖSO tarafından yapılan açıklamada ateşkesin kabul edilmeyeceği belirtilmişti.