Böyle ‘barış’tan korkulur

Pakistan’ta son bir yılda binlerce insan çeşitli yollarla öldürüldü, çok daha fazlası da yaralandı. Katliamların arkasında yine ABD var.

Pakistan hiçbir ülke ile savaş halinde değil. Terör saldırıları ülkenin önemli sorunlarından biri. Fakat açıklanan son rapor ülkede meydana gelen katliamların başka sebepleri olduğunu da ortaya koydu. ABD’nin insansız hava saldırıları ve siyasal cinayetler ülkeyi kana buluyor.

Siviller katlediliyor
Afganistan’ın işgalinden sonra Taliban güçleri, Pakistan sınırındaki dağlık bölgelere yerleştiler. ABD ise bunu bahane ederek bu bölgeye sık sık hava saldırısı düzenliyor. Fakat hava saldırılarının hedefi genelde Taliban değil, siviller oluyor. 2010 yılında sadece insansız hava araçlarının kullanıldığı operasyonlarda 957 Pakistanlı sivil hayatını kaybetti.

ABD sivil kayıplarını kısa özür mesajlarıyla geçiştirirken, insansız hava araçlarının kullanımı artıyor. 2010 yılının ikinci yarısında hava saldırıları, ilk yarısına göre 2 kat arttırıldı.

Ölüm her yerde
ABD’nin katliamları hava saldırılarıyla bitmiyor. Ülkede birçok muhalif infaz ediliyor. İnfazların arkasından ise sık sık ABD güçleri çıkıyor ve bu olaylarda ABD silahları kullanılıyor. Sadece geçtiğimiz yıl ülkede 355 politik cinayet işlendi.

ABD teröre karşı savaş verdiğini iddia etse de terör her geçen gün artıyor. 2010 yılında 1041’i sivil olmak üzere 1159 kişi intihar bombası saldırılarında öldü. Terör saldırılarında toplam ölenlerin sayısı ise 2 bin 542. Bunun yanı sıra 5 bin 62 kişi yaralandı. 581 kişi de fidye için kaçırıldı.

Töre orada da var
Ülkede işlenen cinayetlerin önemli bir sebebi de ‘töre’ oldu. Çoğunu kadınların oluşturduğı 791 kişi de namus cinayetlerine kurban gitti.

2010 yılında Pakistan’da öldürülen insanların toplam sayısı 12 bin 580 oldu.

(soL – Dış Haberler)