Bosnalı komutan suçsuz bulundu

Srebrenica'da Sırp askerlerine işkence yapmak ve askerlerin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan komutan aklandı. Lahey, Bosnalı katilin avukatlarının meşru müdafaa yaptığı iddialarına ikna oldu.

soL (DIŞ HABERLER) Bosna'daki Müslüman güçlerin eski komutanlarından Naser Oriç savaş suçlarından aklandı.

Oriç, tutsak aldığı 6 Bosnalı Sırp askere kötü muamelede bulunulması ve emrindeki 6 askerin öldürme teşebbüsünü engellememekten ötürü, Lahey'de bulunan BM savaş suçları mahkemesinde yargılanıyordu.

"Bosnalı katil" olarak bilinen Oriç, 1992 ve 1993 yılları arasında 50 Sırp köyünün yakılıp yıkılmasına izin vermiş binlerce köylünün evini terk etmesine neden olmuştu. Lahey mahkemesi Oriç'le ilgili "emrinde bulunan askerlerin kontrolünü sağlayamadığı"na dair aklayıcı bir karara vardı.

Birçok Bosnalı Müslüman'ın kahraman olarak gördüğü Oric, daha önce üç yıl hapis yattıktan sonra mahkeme tarafından iki yıl hapse mahkum olmuş, ancak yargılanırken hapis yattığı için serbest bırakılmıştı.

Oriç'in avukatları Sırp köylerine yapılan askeri hareketin meşru olduğunu, saldırıların stratejik ve askeri kararlar neticesinde yapıldığını ve Srebranica'da aç kalan Müslümanlara yemek sağlamak için yapıldığını iddia ederek savunmada bulundu.