Bosna'da siyasi kriz büyüyor

Yedi aydır bir türlü hükümet kurulamayan Bosna'da siyasi kriz giderek büyüyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana yedi ay geçmiş olmasına rağmen Bosna-Hersek’in Boşnak-Hırvat Federasyon kesiminde hükümetin kurulamamış olması, Dayton Anlaşması’nın lağvedilmesini isteyen Sırp Cumhuriyeti liderlerini harekete geçirdi. Bir yandan da Hırvat siyasetçiler de ikiye bölünmüş Bosna’nın üçe bölünerek kendilerine de idari yetkilerin verilmesini talep ediyorlar.

Sırp Cumhuriyeti liderleri Haziran ayında Bosna-Hersek’teki Dayton Barış Anlaşması’nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kontrol eden ve hükümetler üstü imtiyazlara sahip olan AB Yüksek Temsilcilik’in yetkilerinin sorgulandığı bir referandum düzenlemeyi düşünüyor. SC’li liderlerin bu girişimi Yüksek Temsilci Valentin İnzko ve halen Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Avrupa Dış Faaliyetler Servisi İdari Direktörü görevinde bulunan eski Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak tarafından şiddetle protesto edildi.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta 18 Nisan Salı günü Mostar’da düzenlenen bir toplantıda bir araya gelen Bosnalı Hırvat partiler halen Boşnaklarla Hırvatların oluşturduğu Bosna-Hersek Federasyonu ve SC olarak ikiye bölünmüş olan ülkenin üçe bölünmesini ve Hırvat ve Boşnak idari birimlerinin de birbirlerinden ayrılmasını talep ettiklerini duyurdular. Bu girişim SC liderleri tarafından desteklenirken Boşnak siyasetçiler tarafından protesto edildi.

(soL - Bosna Hersek)