Bosna Hersek'te uzlaşma zora girdi

Sırp liderin Bosna Hersek'teki reform görüşmelerini terketmesi, bölünme senaryolarının gündeme geldiği ülkede görüşmelerin tıkanmasına yol açtı.

soL (DIŞ HABERLER) Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik, ayrılma hakkının anayasaya alınmaması durumunda, Sırp, Boşnak ve Hırvat siyasetçilerin anayasal ve yapısal reformları ele aldığı görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Boşnak lider Süleyman Tihiç ve Hırvat lider Dragan Coviç'le görüşmeler yaptığını söyleyen Dodik, yeni anayasaya "kendi kaderini tayin hakkı"na ilişkin bir madde eklenmesi talebinin reddedildiğini belirtti.

1992-1995 yılları arasında Avrupa'da yakın tarihin en kanlı savaşlarından birine sahne olan Bosna Hersek, 1995'te Dayton Anlaşması'yla Boşnak Hırvat Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti olarak iki siyasi bölgeye ayrılmıştı. Üç halk arasındaki uzlaşmanın pamuk ipliğine bağlı olduğu ülkede, en büyük Boşnak, Hırvat ve Sırp partilerinin liderleri, sonbahardan bu yana ülkede anayasal reformlar yapılması amacıyla görüşmeler yürütüyor.

Bosna Hersek'te siyasi ve anayasal meseleler üzerinde üç halkın da desteği olmaksızın karar alınamaması nedeniyle, Sırp liderin görüşmeleri terketmesiyle reform sürecinin tıkanacağı belirtiliyor.

Bazı siyasetçiler ise, Avrupa Birliği'nin ülkenin üyeliği için iki yapılı yönetim sistemindeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla şart koştuğu reform sürecinin Bosna Hersek'in bölünmesine neden olacağını vurguluyorlar. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan birçok Bosnalı Sırpın da, bölgenin anavatan olarak gördükleri Sırbistan ile birleşmesinde yana.

BoSna Hersek'te Sırplar, Hırvatlar ve Boşnaklar arasında son dönemde giderek artan siyasi çekişmeler nedeniyle, ülkenin bölünmesi tartışmaları yeniden gündeme gelmiş durumda