Bosna Hersek ve Sırbistan IMF'de buluştu!

Yugoslavya’nın dağılma sürecinin iki önemli aktörü Bosna Hersek ve Sırbistan ortak bir noktada buluştu: IMF kıskacı. IMF her iki ülkeye verdiği krediler karşılığında emekçi halkın yaşamını olumsuz yönde etkileyecek önemli iktisadi reformlar talep ediyor.

25 Eylül günü kabul edilen yeni mali bütçe ile Sırbistan’da KDV oranı %18’den %20’ye yükselecek. Fiyatlarda artış sağlayacak bu uygulamanın enflasyonu tetikleyeceği, öte yandan halkın cebinden devlet kasasına aktarılan yeni bir kaynak olmanın ötesine gitmeyeceği ön görülüyor.

IMF Bosna-Hersek ile de 405 milyon Avro’luk bir stand-by anlaşması imzaladı. IMF yönetimi bu paranın bitirilemeyen altyapı inşaatlarına ve çetin bir kış ve kurak bir yaz geçiren Bosna-Hersek’in yaşanan çevre felaketinde gördüğü zararın karşılanması için kullanılacağını belirtti.

IMF tarafından ayrılan 405 milyon Avro’nun 2/3’ünün Boşnak-Hırvat Federasyonu’nda, 1/3’ünün ise Sırp Cumhuriyeti’nde kullanılacağı ifade edildi.

Bosna-Hersek’in en önemli iktisadi sorunun üretime yönelik işletmelerin iktisadi ve siyasi kriz nedeniyle işler halde olmamasından kaynaklanıyor.

Yugoslavya döneminde zengin maden kaynakları ve uçak fabrikası, otomobil fabrikası, demir-çelik fabrikası gibi ağır endüstriyel işletmelere sahip olan bölge, var olan kriz nedeniyle yoksulluğun pençesinde. IMF ve diğer uluslararası fon kuruluşları tarafından akıtılan para ise Bosna-Hersek’i pençesine alan uluslararası finans kurumları ve bu parayı yandaşlarına akıtan milliyetçi-muhafazakar siyasetçilerden başka kimsenin işine yaramıyor.

(Sol Haber – Yugoslavya)