Bolivya'da referandum Meclis onayına kaldı

Bolivya`da yeni anayasa için yollar tıkanırken, Morales, Ahmedinejat`la görüşmesinden verdiği mesajlarla, yolundan ayrılmayacağını göstermiş oldu.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya Ulusal Yüksek Mahkemesi, yeni bir anayasa için referandum yapılması kararını iptal etti. Karar, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales`in yerli halkların yararına işleyecek olan yeni bir anayasa çalışmasını kösteklemek olarak algılandı. Morales`in daha önce referandum için ilan ettiği 7 Aralık tarihinin geçersiz olduğunu bildiren mahkeme, bu tarihin ancak Meclis üyelerince verilebileceğini belirtti.

Kararla birlikte referandum süreci sona ermiş gibi görünürken, anayasa taslağına sert itirazlar yönelten muhalefetin, yeni bir başkanlık seçimi için baskı yapmasının yolu açılmış oldu. Yüksek Mahkeme Başkanı Jose Luis Exeni, tasarının geçmesinin artık Kongre'nin elinde olduğunu ifade ederek, "referandum için karar verecek organ Senato'dur" dedi.

Morales hükümetinden henüz kararla ilgili bir açıklama gelmedi. Ağustos ayında güven oylamasından yüzde 67`lik bir destekle çıkılması, yapılması muhtemel seçimlerle ilgili bir sorun yaşanmadığını gösterse de, anayasanın, doğalgaz gelirlerinden yoksul kesime daha fazla pay düşmesinin ve boş ekim alanlarının yeniden dağıtılmasının yolunu açacak olan maddeleri, ülkenin doğusunda bulunan zengin eyaletlerin şiddetli eylemleriyle reddedildi.

İran'la emperyalizme karşı işbirliği vurgusu
Hükümetten henüz kararla ilgili bir açıklama gelmemesi, Devlet Başkanı Morales`in, mahkeme kararı ilan edildiğinde İran ziyaretinde olmasına bağlandı. Pazartesi günü ticaret ve enerji anlaşmalarını görüşmek üzere Tahran'a giden Morales, dün İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejat`la ortak bir basın açıklaması yaptı.

Coğrafi uzaklıklarına rağmen İran ve Bolivya`nın çok yakın olduğunu ve aynı bakış açısını paylaştığını belirten Ahmedinejat, "Tahran ve La Paz, halklarını düşmana karşı savunacaktır" derken, Morales, "bize İran`la ilişki kurmamamız söylendi ama hiçbir güç İran`la ilişkilerimizi geliştirmemize engel olamaz" dedi. Morales, İran ve Bolivya halkının, liderlerinin emperyalizme karşı halklarını savunmak için nasıl savaştıklarını görmek istediklerini ifade etti.

'Nükleer çalışmalar şeffaf'

Morales ve Ahmedinejat`ın görüşmelerinde, İran`ın nükleer çalışmaları üzerinde de duruldu. Morales, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin İran`ın nükleer çalışmalarına müdahale etmesinin hiçbir yasal dayanağı ve meşruiyeti olmadığını vurgulayarak, İran`ın nükleer alandaki şeffaf çalışmalarıyla dünya kamuoyunun güvenini kazanmak için elinden geldiğini yaptığını ve kazandığını söyledi.

Görüşmeden somut bir güvenlik ya da ticaret anlaşması çıkmadıysa da, liderler, ekonomik gelişimi artırmak için ortak projeleri hayata geçirmek konusunda hemfikir olduklarını açıkladılar. Morales, basın açıklamasında, İran`ı 2009-2010 döneminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde geçici üye olabilmesi için destekleyeceklerini vurguladı.