Bolivya'da gerginlik yükseliyor

Tarija'da düzenlenen referandumdan resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 80 "evet" oyu çıktı. Özerklik yanlısı muhalefet, bu yönündeki adımların diğer eyaletlere da yayılacağını söyleyerek hükümete meydan okudu.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya'nın Tarija eyaletinde gerçekleştirilen özerklik referandumun sonuçlanmasının ardından, özerklik yanlısı muhalefet, yaptığı açıklamalarla ülkede gerilimin yükseleceği mesajını verdi.

Yüzde 80 "evet"
Bolivya'da ulusal yayın yapan ATB televizyonu, referandum sayımlarının büyük ölçüde tamamlandığını ve yüzde 80 oranında "evet" oyunun çıktığını açıkladı. Televizyon, eyalette yaşayan 173 bin seçmenin yüzde 35'inin sandığa gitmediğini açıkladı.

"Bugün dört eyaletiz, yarın..."
Referandumun ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından Tarija'daki Luis de Fuentes Meydanı'nda toplanan kitleye seslenen özerklik yanlısı Vali Mario Cossio, "Özerklik burada sona ermiyor. Şimdi dört eyalet olduk, yarın dokuz olacağız" diye konuştu.

Cossio'nun konuşması sırasında, özerklik yönünde adım atan Santa Cruz, Beni ve Pando eyaletlerinin valileri de hazır bulundu. Söz konusu eyaletler, sahip oldukları zengin enerji ve maden kaynaklarından elde ettikleri geliri, hükümet reformları doğrultusunda diğer eyaletlerle paylaşmayı reddediyorlar.

Tarija valisinin açıklamaları, özerklik yönünde atılan adımların bir ulusal kampanya haline geldiğini gösteriyor. Morales hükümeti, ABD tarafından desteklenen bu kampanyanın diğer eyaletleri de etkisi altına almasını engellemek için, 10 Ağustos'ta güvenoyu referandumuna gitmeye hazırlanıyor.