BM Ukrayna’da safını belirledi

BM doğu Ukrayna’da ayrılıkçıların gerçekleştireceği seçimleri gayrı meşru ilan etti. Kiev cephesinin savaş suçlarına şu ana dek gözlerini kapayan BM, geçtiğimiz günlerde Parlamento için yapılan erken seçim sonuçlarını “takdirle” karşılamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmiş bulunan Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinde 2 Kasım günü yapılması planlanan seçimlerle ilgili konuştu. Genel Sekreter, milislerin kendi seçimlerini düzenlemelerinin Ukrayna anayasasını ihlal anlamına geleceğini belirtti.

Benzer doğrultuda bir açıklama da BM Genel Sekreterlik sözcüsünden geldi. Ki-moon’un sözcüsü Stephane Dajurric, seçimlerin Minsk anlaşmasıyla çatışmaların sona erdirilmesi çabalarına gölge düşüreceğini söyledi. Dajurric, ayrıca Ukrayna’da istikrarın yeniden tesis edilmesinin temel öneme sahip olduğunu belirterek, Ukrayna’nın ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması gerekliliğine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz Pazar günü Ukrayna Parlamentosu Rada için gerçekleştirilen erken seçim sonuçlarıyla ilgili olarak Ban Ki-moon, sonuçları “ülkenin birliğinin yeniden sağlanması, reformların gerçekleşmesi ve istikrar için önemli bir adım” olarak nitelemişti. Seçimlerde en çok oyu alan Avrupa Birlikçi partiler, barajı geçen faşist partileri de kapsayan bir koalisyon hükümeti için halen çalışmalarını sürdürüyorlar.

BM savaş suçlarına gözlerini kapadı
Ukrayna’daki siyasi kriz boyunca Kiev cephesince gerçekleştirilen savaş suçlarıyla ilgili, BM tarafından şu ana dek herhangi bir adım atılmadı. Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen toplu mezarların ardından, Kiev cephesinde yer alan paramiliter güçlerce sivillerin infaz edilmelerinin görüntüleri ortaya çıktı. Son olarak ise, ordunun Donetsk havalimanında milislere karşı misket ve fosfor bombaları gibi kimyasal silahlar kullandığı iddia ediliyor.

BM’den gelen açıklamalarda vurgu yapılan Minsk Anlaşması, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde özerklik için atılan adımlarla çelişmiyor. Dahası anlaşma, yürürlüğe konmasından bu yana defalarca ihlal edilmiş, resmi olarak feshedilmemiş olsa da, atılan adımlarla anlamsız hale getirilmiş bulunuyor.

Avrupa Birliği de, 2 Kasımda gerçekleştirilecek olan seçimleri tanımayacağını daha önce ilan etmişti.