BM: ‘Suriye’de mezhep çatışması derinleşiyor’

BM Suriye Araştırma Komisyonu bugün yayınladığı bir raporda, Suriye’de mezhep savaşının derinleştiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye’de yaşanan çatışmaların açık bir biçimde mezhepsel bir savaşa dönüştüğünü ve bunun ülkedeki bütün topluluklar tehdit ettiğini söyledi.

Komisyon hazırladığı raporda, hükümet güçleri ve silahlı gruplar arasında çatışmalarda tarafların, her zamankinden daha şiddetli ve öngörülemez bir şekilde hareket ettiğini ifade etti.

Ülkedeki bütün toplulukların, ülkeden sürülme ya da öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu söylenen raporda, Ermeni, Hıristiyan, Dürzi, Filistinli, Kürt ve Türkmen azınlıkların “taraflarını seçmeye” zorlandıklarını belirtti.

Örneğin, muhalifler 20 Kasım’da Şam’da Hıristiyanların ve Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerine yönelik bombalı saldırlar düzenlemiş, saldırılar sonucunda 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmiş 80’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Alevi-Sünni çatışması uyarısı
Bununla birlikte, raporda, en keskin mezhepsel çatışmaların Aleviler ve Sünniler arasında yaşandığı ifade edilirken, hükümet karşıtı silahlı grupların Alevilere yönelik saldırılarına dikkat çekildi. Komisyon, “güvenilir belgelere” dayandırdığı raporunda, muhaliflerin, ele geçirdiği askerlerden Sünni olanları rehin almasını, Alevileri ise infaz etmesini buna örnek olarak gösterdi. Komisyon ayrıca, bazı Şii militanların bütün Sünnileri öldürmek istediğine dair iddialar ortaya attı.

ÖSO masum mu?
Komisyon bugün yayınladığı raporda, muhalifler arasında İslamcı silahlı grupların yer aldığını ancak bu grupların Özgür Suriye Ordusu’ndan bağımsız bir şekilde hareket ettiğini iddia etti. Komisyon yabancı muhaliflerden çoğunun ülkedeki El Nusra Cephesi gibi İslamcı gruplarla bağlantı içinde olduğunu söylerken, bu grupların son haftalarda acımasız bir şekilde savaştığına dikkat çekiyor.

Alper Birdal'ın muhaliflerin katliamını anlattığı "Akrab ve kalkan" başlıklı yazısını okumak için tıklayınız.

Öte yandan, hükümet güçlerinin de bazı örneklerde doğrudan sivilleri hedef aldığı iddia edildi. Ancak, birçok örnekte muhaliflerin sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamlarda suçu ordu güçlerine atmaya çalıştığını ya da ana akım medyanın yaşanan olayları tersyüz ederek verdiğini birçok örnekte görülmüştü. En son Akrab köyünde yaşanan Alevi katliamı bunun bir örneği.

(soL- Dış Haberler)