‘Blair bize yalan söyledi’

Eski İngiliz bakan, Irak işgali konusunda kararın tartışılmadan çok hızlı alındığını belirterek, Tony Blair yönetimini gerçekleri gizlemekle suçladı.

İngiltere'de 2003’teki Irak işgaliyle ilgili devam eden soruşturmada ifade veren uluslararası kalkınmadan sorumlu eski bakan Clare Short, dönemin Irak yönetiminin kendilerini ve halkı savaşın gerekçeleri konusunda yanlış yönlendirdiğini söyledi. İşgalin ikinci ayında hükümeti protesto amacıyla istifa eden Short, dün verdiği ifadede, dönemin Adalet Bakanı Peter Goldsmith'in, işgalle uluslararası hukukun ihlal edildiği yönündeki bilgileri kendilerinden sakladığını, bazı bakanların da bu duruma göz yumduğunu belirtti.

Dönemin Başbakanı Tony Blair’i de İngiliz askerlerinin Irak’a gönderilmesine yönelik tartışmaları engellemekle suçlayan Short, İngiltere yönetiminden bazı isimlerin işgalin ayrıntılarını gizli görüşmelerde tartıştığını ve Irak konusunda asla gerçek anlamda tartışmadıklarını ifade etti. Short, geçen hafta soruştumada ifade veren Blair’in, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in dünya barışını tehdit ettiği yönündeki açıklamasına da karşı çıkarak, hükümetin elinde böyle bir tehdit olduğu konusunda herhangi bir kanıt bulunmadığını vurguladı.
(soL - Dış Haberler)