Blackwater'ın kara gölgesi Afrika'da

ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleri sırasında bir dizi katliama imza atan askeri güvenlik şirketi Blacwater'ın eski müdürü Erik Prince, Afrika ülkelerindeki petrol ve madencilik şirketlerine uçuş lojistiği sağlama işine giriyor.

Son zamanlarda çok fazla tartışma konusu olan dünyanın en büyük askeri güvenlik şirketi “Blackwater”ın kurucusu Erik Prince, Afrika’nın uzak ve tehlikeli bölgelerinde bulunan petrol ve madencilik şirketlerine lojistik destek sağlamak amacıyla kolları sıvadı.

Bilidiği gibi artan doğal kaynak ihtiyacı nedeniyle Çin de bir süredir Afrika’ya yönelmiş durumda. Afrika ve Çin arasındaki ticaretin yıllık 2 yüz milyar dolarlık bir hacme ulaştığı kaydediliyor. Eski Blackwater genel müdürü Erik Prince, Çin’in devlet yatırım fonu Citic’in de hisse sahibi olduğu Hong Kong’lu Frontier Services Group (FGS) şirketinin genel müdürü oldu.

Blackwater, faaliyetlerini ilk olarak Afganistan’da daha sonra Irak’ta duyurmuştu. Askeri ekiplerinin sadece ABD ofisleri ve personelinin korunmasıyla görevlendirilmiş olmalarına rağmen illegal silah kullanımı, vergi kaçakçılığı ve çok sayıda sivilin ölümüne sebep olması dünya medyasında yankı uyandırmıştı. Özellikle 2007’de Irak’ta çalışanlarının 14 Iraklıyı katletmesiyle kötü ünü doruğa çıkmıştı.

Irak Blackwater’ın lisansını iptal ettikten sonra, Prince 2009’da şirket genel müdürlüğünden istifa etti şirket de ismini Xe Services olarak değiştirdi. Eski genel müdürün bir yıl sonra şirketi satmasıyla bu defa ismi Academi olarak değişti.

Gözünü Afrika’ya dikmiş olan Prince’ın, çalışmalarının ilk ayağını bölgede geniş bir hava ağı kurmak oluşturuyor. Söz konusu şirketin Kenya’da hali hazırda bir uçak pistine ve çok sayıda hava aracına sahip olması bu alana girişini kolaylaştırıcı bir faktör olarak değerlendiriliyor. Kurulacak ağ ilk etapta ulaşım ve kargo işlemleri için kullanılacak. Bölge taraması ve haritacılık ile büyük çaplı malzeme transferleri bir sonraki aşamayı oluşturuyor. Uçuşları gerçekleştirecek pilotlar daha önce Blackwater faaliyetlerinde görev almış isimler.