Blackwater prensi katil çıktı

Irak’ta onlarca kişinin öldüğü sivil katliamlara yol açan özel güvenlik şirketi Blackwater’ın patronu Eric Prince’ın Amerika'daki yetkili mercilere bilgi sızdıran birçok eski çalışanı öldürdüğü iddiası ortaya atıldı.

Irak'ta güvenliği sağlamak için Pentagon ve Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen güvenlik şirketi Blackwater’ın sahibi Eric Prince’ın Irak’taki sivil katliamların dışında çalışanlarını da öldürdüğü iddia edildi. ABD’nin Virginia eyaletinden görülen davada iki eski şirket çalışanı, yakınlarını kaybeden Iraklı aileler tarafından açılan davada Blackwater şirketinini Irak'ın çöküşünü cesaretlendirdiği ve bunu yapanları ödüllendirdiği belirtildi. Can güvenliği kaygısı nedeniyle isimsiz yeminli ifade veren eski Blackwater çalışanlarından biri, şirketin kurucusu Eric Prince'in kendisini Müslümanları öldürmekle ve İslam inancını yeryüzünden silmekle görevlendirilmiş bir haçlı gibi gördüğünü söyledi. Ayrıca Eric Prince’ın özel uçağı ile Irak’a kaçak yollarla silah soktuğu belirtiliyor.

Sicili kabarık
Irak’ta 16 Eylül 2007 günü Blackwater görevlilerinin etrafa rastgele ateş açması üzerine 17 sivil hayatını kaybetmişti. Katliam basına yansımış Amerika'da açılan davada 6 Blackwater çalışanı yargılanmış ve biri kasten cinayet işlemekten suçlu bulunmuştu. Irak hükümeti, olaydan sonra şirketin çalışma ruhsatının yenilenmeyeceğini Irak-ABD ortak komitesinin çalışmasını tamamlamasının ardından ülkeyi terk etmesini kararlaştırmıştı. Ancak "kötü şöhreti" nedeniyle adını Xe olarak değiştiren şirketin güvenlik hizmeti 3 Eylül 2009'a kadar uzatıldı. Yakın zamanda Washington da Xe şirketiyle milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Şirket sadece Irak’ta değil Afganistan’da birçok sivilin ölümüne yol açtı.Ancak geçen ay açıklanan rapora gore ABD şirketle yeni anlaşmalar imzalamaya devam ediyor.