Birleşik Kıbrıs Partisi: 'Emperyalizmin savaş aracı NATO üyeliğine hayır!'

Kıbrıs Cumhuriyeti yeni Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in NATO'ya üyelik konusunda yaptığı açıklamaya Birleşik Kıbrıs Partisi'nden tepki geldi.

Kıbrıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan muhafazakar Nikos Anastasiadis’in NATO üyeliği ile ilgili yaptığı resmi açıklamaya Birleşik Kıbrıs Partisi'nden (BKP) tepki geldi.

BKP tarafından yapılan açıklamada, Anastasiadis’in “Barış İçin Ortaklık” (NATO) üyeliği için başvuruda bulunacakları yönünde yaptığı açıklamanın kabul edilemez olduğu belirtilirken, “Barış İçin Ortaklık programının barış programı değil, savaş ortaklığı ve NATO üyeliği için bekleme odası olduğu” vurgulandı.

Açıklamada, Anastasiadis’in Kıbrıs’ın “Barış İçin Ortaklığa” ve NATO’ya üye yapılmasına yalnız başına karar veremeyeceği, bu konunun tüm Kıbrıslıları ilgilendirdiği kaydedildi.

Anastasiadis’in bu açıklama ile, önümüzdeki süreçte ABD-NATO ekseninde hareket edeceğinin sinyalini verdiğini belirten BKP, NATO çıkarları çerçevesinde hazırlanacak bir çözüm planının Kıbrıslılara dayatılmasını şimdiden reddediyoruz dedi.

“Yaşadığımız acıların arkasında NATO var!”
“15 Temmuz faşist Yunan cuntasının darbesi ile Türkiye’nin 20 Temmuz’daki askeri müdahalesinin ve Kıbrıslıların yaşadığı acıların arkasında NATO’nun olduğu” belirtilen açıklama, “ABD ve NATO entrikaları ile 1974’de yaşanan sıcak savaş sonucu Kıbrıs bölünmüş ve NATO ordularının denetimi altına sokulmuştur. 15 Temmuz faşist Yunan cuntasının darbesini örgütleyenlerin, bu gün ülkemizi NATO üyesi yapmasına sessiz kalmayacağız” diye devam etti.

NATO’ya karşı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum ilerici güçlerin birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekilen bildiride, “BKP olarak, Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi ve NATO ordularının Kıbrıs’tan kovulması için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Barış içinde bir dünya için NATO dağıtılmalıdır” dendi.

Anastasiadis, seçim zaferi sonrası yaptığı açıklamada “Kıbrıs hükümeti Kıbrıs’ın Avrupa ve uluslararası alanda kendi itibarını kazanacağını ve yeni hükümetin ilk önceliklerden birinin Barış İçin Ortaklık'a (NATO) başvurması olduğunu” söylemişti.

(soL- Dış Haberler)