Bir tek siyah kalmayana kadar...

Muhaliflerin saldırdığı Tavergalı siyahiler, kaçtıkları Trablus'ta da öldürülmeye ve taciz edilmeye devam ediyor. Trablus'un muhalifler tarafından el geçirilmesi ile tüm Libyalı siyahlara dönük bir "etnik temizlik" harekatı başlamış durumda.

Taverga kentini haritadan sileceklerini söyleyen ve ele geçirdikleri şehirde etnik temizlik yapan muhalifler, binaları ateşe vermiş ve insanları kamyonlara yükleyip götürmüşlerdi. Söz konusu Tavergalılardan bir daha haber alınamamış, kaçmayı başaranlar da Kaddafi hükümeti tarafından El Hayşa'ya çekilmiş ya da Trablus'a gitmişlerdi.

Öncesinden beri ayrımcılığa uğrayan siyahiler, kendilerine haklarını veren Kaddafi'nin tarafını tutmuşlardı. Ancak şu an maruz kaldıkları işkencelerin sebebi bunun çok ötesinde. Tam bir ırkçılık sergileyen muhalifler, Misrata ve Taverga arasındaki yola “Köleleri, kara derilileri temizleme taburu” yazıları yazmışlardı. Tavergalıları bir daha Misrata'da çalıştırmayacaklarını ve yaşatmayacaklarını söyleyen NATO destekli muhalifler, onları gittikleri yerlerde de rahat bırakmıyorlar.

Trablus'ta kaçak yaşam
Trablus'ta adeta kaçak gibi yaşayan Tavergalılar, kamptan çıkmaya korkuyorlar. Tavergalı bir kadın yaşadıklarını “Ramazan ortasında (Ağustos ortası) silahlı muhalifler şehrimize girdiğinde ve onu kuşattığında, sadece çanta ve kıyafetlerimizi alarak kaçtık. Evlerimize ve eşyalarımıza ne olduğunu bilmiyorum. Şimdi burada bu kamptayım, oğlum hasta ve şehirdeki hastaneye gitmekten çok korkuyorum. Şimdi bize ne olacak hiç bilmiyorum” sözleriyle anlatıyor.

Trablus'a kaçan 10,000 Tavergalı'nın Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne devredildiği söyleniyor ancak bu bilgi komite tarafından doğrulanmış değil. Bölgede toplu mezarlar olabileceğinden şüpheleniliyor.

İşkence ve cinayetler sürüyor
Trablus'a kaçan siyahiler burada da işkence görmeye ve öldürülmeye devam ediyor. Muhalifler yakaladıkları insanları duvar önünde diz çöktürüp kırbaç ve sopalarla dövüyor, kontrol noktaları ve hastanelerde sorgusuz sualsiz tutukluyorlar. Tutuklananlardan ise bir daha haber alınamıyor.

28 Ağustos günü Trablus'ta 45 yaşındaki uçuş idare personeli, alış veriş yaparken amcasıyla birlikte tutuklanıp götürülmüş. 29 Ağustos günü Uluslararası Genel Af Örgütü delegeleri Trablus Merkez Hastanesi'nde üç kişinin bir Tavegalı'yı tutuklayıp götürdüklerine şahit olmuşlar. Daha önce aynı şekilde tutuklanan iki kişiden bir daha haber alınamadığı söyleniyor.

Taverga'daki mülteci kampları da güvenli değil. Geçtiğimiz ay muhalifler, girdikleri kamptan 14 kişiyi tutuklamışlardı ve tutuklananlardan bir daha haber alınamamıştı.

Tehlikenin alanı genişliyor
Sabha'dakiler ve Afrikalı Libyalılar da tehlike altındalar. Uluslararası Göçmen Örgütü, 1,200'den fazla Afrikalı göçmenin yaşadığı Sabha'da tahliye gerçekleşene kadar buradaki göçmenleri koruyacağını söyledi: “Elektrik ve yakacak olmadan, çok az su ve gıdayla yaşayan göçmenler ve şehir sakinlerinin durumu gittikçe zorlaşıyor.”

(soL - Dış Haberler)