Bingazi adliyesinde El Kaide bayrağı dalgalandırıldı!

Libya'da Konsey Başkanı Mustafa Abdülcelil'in şeriat ilan etmesinin etkisi, çarpıcı biçimde görüldü. Bingazi'deki adliye binasının tepesinde eski Libya monarşisi bayrağını yanı sıra El Kaide bayrağı dalgalandırıldı! Ülkenin ücra kentlerinde ise islamcı militanlar, ev baskınları yapıp "Kaddafi yanlılarını" arıyor.

Libya'da yaşanan "devrim"e dair en çarpıcı anlar, Bingazi adliyesinde yaşanıyor. Daha önce soL'da haberleştirdiğimiz, ancak aşırı derecede şiddet içermesinden dolayı tamamına yer veremediğimiz bir videoda, bu binanın penceresinden sallandırılan siyahi bir Libyalı'nın linç edilme görüntüleri yer alıyordu.

Libyalı muhaliflerin karargâh olarak kullandıkları bu binanın tepesinde, El Kaide bayrağı dalgalandırıldı. Fotoğrafı, Bingazi'deki gazeteci Şerif el Helva çekti:

Yukarıdaki fotoğrafta bayrağın ne olduğu tam görülmüyor, ancak binanın Adalet Sarayı olduğu anlaşılıyor. Alttaki fotoğrafta ise bayrak net bir biçimde görülebiliyor:

El Kaide'nin Irak'ta kullandığı bayrağın görüntüsü aşağıda. Siyah renkli bayrağın üzerinde "Allah birdir ve Muhammed onun kulu ve elçisidir" yazıyor ve sarı bir dolunay görüntüsü yer alıyor.

Irak'ta savaşan El Kaide birlikleri içerisinde en büyük oranı, Libya'dan giden militanlar oluşturuyordu.

Fotoğrafı çeken gazeteci el Helva'nın aktardığına göre, binanın tepesindeki fotoğrafı çekmeye çalıştığı sırada Selefi görüntülü bir asker yanına gelerek ne yaptığını sordu. Bayrağın fotoğrafını çektiğini söylemesi üzerine askerin "Bu bayrağa dil uzatanın dilini keseriz. Fotoğrafları yayınlamasan iyi edersin, başını belaya sokarsın" dediğini iddia etti. Ardından asker Helva'yı binanın içinde de takip etti. Burada çıkan tartışmada asker bayrağın El Kaide bayrağı olmadığını, İslam'ın genel bayrağı olduğunu, zaten El Kaide bayrağının koyu gri, bu bayrağın ise siyah olduğunu söyledi. Helva'nın bahsettiği askerin fotoğrafı şöyle:

El Kaide'nin Libya'daki ağırlığı artık tüm dünyanın malumu. Yine de muhaliflerin merkezi karargâhı işlevi gören binanın tepesinde bayraklarını sallandırmaları, muhalefet içerisindeki diğer gruplara açık bir üstünlük kurmuş olduklarını gösteriyor.

Ev baskınları
Libya'dan gelen bir diğer ayrıntı ise Reuters'in haberinde yer aldı. Habere göre Libyalı muhalifler zaferin ardından intikam eylemlerine başladılar. Muhalifler zaten ele geçirdikleri kentlerde Kaddafi yanlısı olduğunu düşündükleri herkese karşı kıyım gerçekleştiriyorlardı. Reuters'in haberi, şimdi yeni ele geçirdikleri daha ücra kentlere geçtiklerini gösteriyor.

Trablus'un güneybatısında çölde yer alan el Cemel kasabası sakinlerinin anlattığına göre, bir hafta önce kasabaya gelen Misratalı militanlar, insanların evlerine baskın yaparak Kaddafi yanlılarını arıyor. Kasabalılardan El Koni Salim'in Reuters'e söylediğine göre onlarca genç erkek ortadan kayboldu ve kendi yeğeninin de aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltında öldürüldü. Salim, yeğeninin ölümüne "aşırı dereede verilen elektrik şoklarının" sebep olduğunu gösteren tıbbi belgeyi de gösterdi.

(soL - Dış Haberler)