Beyaz Rusya Lenin’i Minsk’e taşımaya hazır

Beyaz Rusya, 1917 Ekim Devrimi’nin lideri V. İ. Lenin’in Kızıl Meydan’da mozolede bulunan naaşını başkent Minsk’e taşımak istiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'da Lenin'in naaşının bulunduğu mozoleden çıkartılıp gömülmesi tartışmalarına dahil olan Beyaz Rusya yönetimi, Lenin'in naaşını başkent Minsk'e taşımaya hazır olduğunu açıkladı.

RİA Noviy Region haber ajansının haberine göre, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çevresindeki bazı kaynaklar, Moskova'nın Lenin'i mozoleden çıkarıp gömmek istemesi durumunda Beyaz Rusya'nın Lenin'in naaşını Minsk'e taşımaya hazır olduğunu belirttiler.

Beyaz Rusya'da Lenin'in hâlâ önder olarak kabul edildiğinin kaydedildiği açıklamada, bu yüzden Beyaz Rusya'nın Lenin'i ve ondan kalanların tüm dünya tarafından hatırlanması için bu adıma hazır olduğunu, bu amaçla Minsk'te yeni bir mozolenin inşa edilebileceğinin altı çizildi.

Beyaz Rusya tarafından ortaya atılan bu fikrin daha önce Moskova ile tartışıldığının belirtildiği açıklamada, Beyaz Rusya'nın Lenin'in mozoleden çıkartılıp gömülmesinin bir insanlık suçu olduğuna inandığı kaydedildi.

Kızıl Meydan'da bulunan Lenin'in mozolesi, 1 Ağustos 1924 tarihinde açılmıştı. SSCB'nin yıkılmasından sonra sürekli olarak Lenin'in mozoleden çıkartılıp gömülmesine dair tartışmalar yaşanmasına rağmen bugüne kadar Rusya siyasi iktidarı, Lenin'in mozoleden çıkarmayı göze alamadı.