Beyaz fosfor bu kez Afganistan'da

Afganistan'daki direnişçi örgütlerden Afganistan İslam Emirliği NATO kuvvetlerinin beyaz fosfor kullandığını iddia etti.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'daki NATO işgaline karşı direnen örgütlerden Afganistan İslam Emirliği bir açıklama yayınlayarak işgal gücünün direnişe ve sivillere karşı beyaz fosfor olarak bilinen ve kullanımı uluslararası hukuk tarafından yasaklanan silahların kullandığını duyurdu.

ABD'nin ülkedeki Taliban güçlerine karşı başlattığı son operasyonun bir intikam operasyonu olduğunu belirten örgüt, bu nedenle sivillere de kimyasal ve kimyasal olmayan silahlarla saldırıldığını aktardı.

Farah Eyaleti'ndeki Balabolok Bölgesi'ndeki çatışmalarda ABD'nin beyaz fosfor kullandığını bizzat ordu sözcüsü söylemiş ancak Taliban'ın da kendileri gibi beyaz fosfor kullandığını iddia etmişti. Medya kuruluşlarını bu sözlere rağmen Farah'taki belirgin beyaz fosfor saldırısını araştırmamak ile suçlayan örgüt, kendilerinin böyle bir silahı kullanmadıklarını sözlerine ekledi. Uluslararası gözlemcileri ve bağımsız araştırmacıları konuyu araştırmaya davet eden örgüt, kendilerinin bu suçun ortaya çıkarılması için tam işbirliğine hazır olduklarını ekledi.

Beyaz fosfor gazı son olarak Gazze'de gündeme gelmişti. Atıldığı bölgeyi tamamiyle tahrip eden silahın kullanımı da yasaklanmıştı.