Berlin'de duvar soytarılığı

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümü törenleri, sosyalist dünyanın çözülüşünden duydukları memnuniyeti ifade eden Batılı ülke liderlerinin buluşması oldu. Dün pek çok sembolik duvar yıkıldı.

Berlin Duvarı'nın 1989 yılında yıkılışının 20. yıldönümü vesilesiyle Berlin'de şatafatlı törenler düzenlendi, 1,5 kilometre uzunluğunda domino taşlarından sembolik bir duvar yapılarak Leh Walesa'ya yıktırıldı. Tüm büyük Batı Devletleri'nin liderleri oradaydı. Liderler duvarın yıkılmasından ve ardından tüm dünyaya hakim olan sistemden ne kadar memnun olduklarını ifade ettiler.

Anlamlı başlangıç
Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yılı kutlamaları kilisede yapılan dini törenle başladı. Berlin'deki Gethsemanekirche kilisesinde yapılan dini törene, Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Başbakan Angela Merkel de katıldı.

Kilisedeki törenden sonra Merkel, Mihail Gorbaçov ve Polonya'nın eski Devlet Başkanı Leh Walesa ve yaklaşık 200 kişiyle birlikte, 20 yıl önce Doğu ile Batı Berlin arasında ilk açılan sınır kapısının bulunduğu Bornholmerstrasse adlı caddeye sembolik ziyarette bulundu.

“Yüksek” katılım
Akşam, Berlin'deki Brandenburg kapısı önünde yapılan törene Cumhurbaşkanı Köhler, Başbakan Merkel dışında, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, SSCB'nin son lideri Gorbaçov ve Polonya'nın duvarın yıkılmasının ardından ilk Devlet Başkanı Leh Walesa başta olmak üzere çok sayıda eski ve yeni devlet ve hükümet başkanı ile çeşitli ülkelerin yüksek düzeyde temsilcileri ve kilise yetkilileri katıldı. Türkiye'den törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

Topbaş da oradaydı
Topbaş Berlin Duvarı yıkıldığında da Berlin'de bulunduğunu anlatarak, “Mimar olarak özel bir görevle gitmiştim. Duvardan ilk parça kopartanlardan birisiyim” diye konuştu. Topbaş konuşmasında sözü İstanbul'da evlerin yıkıldığı kentsel dönüşüm projelerine de getirerek Berlin'de doğu ve batının birleşmesiyle büyük bir kentsel dönüşümün yaşandığını, İstanbul'da da kentsel dönüşüm konusunda benzer çalışmalar yapıldığını, ancak bunun yanlış anlaşıldığını ileri sürdü.

Merkel'in hayatının en mutlu günü
Branderburg kapısı önündeki törende Merkel'den Medvedev'e ve Sarkozy'den Clinton'a, devlet başkanları ve üst düzey yetkililer birer konuşma yaparak duvarın yıkılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Merkel duvarın yıkıldığı günü “hayatının en mutlu günü” olarak tanımlarken, Hilary Clinton da duvarın yıkılışının 20. yıldönümüde artık geleceğe bakmak gerektiğini ifade ederek “O gece Berlinlilerin hareketi yeni dünyanın doğmasına vesile oldu. Şimdi ise tüm insanların hür olması için işbirliği yapmalı, bir olmalıyız” diye konuştu.


Sembolik duvar domino taşlarından
Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümünde, 2,5 x 1,5 metre boyutlarındaki 1000 adet dev domino taşından oluşturulan 1,5 kilometre uzunluğundaki temsili duvar yıkılarak, Berlin Duvarı'nın yıkılışı canlandırıldı. Domino duvarda ilk taşı, 20 yıl önce Berlin duvarının yıkılmasında önemli rol oynadığını ileri süren dönemin Dayanışma Sendikası lideri Leh Walesa yıktı.

Walesa, Berlin Duvarı'nın 1989'da yıkılışı ile ilgili olarak, duvarı Gorbaçov'un yıktığını söylemenin yalan olduğunu ve Avrupa'nın yalan üzerine inşa edilmesinin de kendisini ürküttüğünü belirterek, “Gerçek şu, duvarın yıkılmasında Papa İkinci Jean Paul yüzde 50, Lech Walesa yüzde 30 ve dünyanın geri kalan kısmı da yüzde 20 rol oynamıştır” yorumunda bulunmuştu.

Sembolik domino duvarda yer alan sütunların boyanmasında Güney Afrika, Polonya ve ABD başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinden toplam 15 bin kişinin görev aldığı ve kutlamalardan sonra sütunlardan her birinin katkısı olan gruplara gönderileceği söyleniyor.

Bulgaristan da yıktı
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da da, resmi bir tören düzenlenerek sembolik olarak inşa edilen 30 metre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğindeki Berlin Duvarı maketi, Pink Floyd'un "The Wall" şarkısının eşliğinde halk tarafından yıkıldı.

Eğitim Bakanı Yordanka Fandıkova, törende yaptığı konuşmada, Berlin Duvarı'nın geçmişte komünist ülkeler ile özgür dünyayı birbirinden ayıran bir sembol olduğunu belirterek, “Duvar yıkılınca tüm Avrupa birleşti. Bunun sayesinde biz de Bulgaristan olarak, Avrupa'da hak ettiğimiz yeri bulduk ve Avrupa Birliği'nin bir parçası olduk” dedi.

Türkiye'de de “kutlandı”
Türkiye'de de Berlin Duvarı'nın yıkılışı yıldönümünde Gazi Üniversitesi'nde Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz'un katıldığı “Barışçıl Devrimden Alman Birliğine” adlı bir sergi düzenlendi.

Cuntz sergide “Türkiye'nin Berlin duvarı yıkılmadan önce Alman Demokratik Cumhuriyeti'nden çok sayıda insana özgürlük yolunu açtığını biliyor muydunuz? O dönemde Doğu Almanya'dan gelen turist gemilerinden insanlar Boğaz'a atlıyorlar ve yardımsever insanlar tarafından kurtarılıp özgürlüklerine kavuşuyorlardı” diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)