Berlin faşistlerden böyle alındı

Zafer Günü'nde, faşizmin yenildiği 1945 yılından 66 sene sonra zaferin son günlerini, Berlin'in alınışını anlatan bir foto-haber hazırladık.

Bundan tam 66 sene önce faşizm yenildi. İkinci Dünya Savaşı’nda dünya, “Bunlar Rusya’ya saldırıp komünizmi bitirir” hesabıyla Naziler’e karşı hiçbir adım atmayan batılı güçlerle Sovyetler Birliği’nin faşist güçlere karşı ittifakına tanık oldu. İngiltere ve Fransa, kabak başlarına patlayınca savaşmak zorunda kaldılar. Benzer şekilde Japonya’yla ABD, Kızıl Ordu’nun tüm Avrupa’yı kurtarmasını istemediğinden yöneldi Avrupa’ya.

Savaşın kaderini ise başta Sovyet halkları olmak üzere, faşizm işgali altındaki tüm ülkelerde direnen halklar belirledi. Bir insanlık destanının yazıldığı Stalingrad’da Nazi kuşatmasını yararak karşı saldırıya geçen Kızıl Ordu, sonunda Berlin’e varacak, Reichstag’a orak-çekiçli bayrağı dikecekti.


Berlin'den Geliyorum
Beste: İzak Dunayevskiy
Yosif Kabzon, Kızıl Ordu Korosu ile birlikte söylüyor

Ancak kolay olmadı bu iş. 1943 Şubatı’ndan Mayıs 1945’e kadar geçen sürede geri çekiliyordu faşistler ama, pes etmiş değillerdi. Büyük kayıplar verdi Sovyet ordusu.

En sona Berlin kalmıştı. Sovyetler’in tüm çağrılarına rağmen kıta Avrupası’na bir türlü asker çıkarmayan ABD ve İngiltere, ancak Kızıl Ordu’nun tüm Avrupa’yı kurtaracağını fark edince çıktılar Normandiya Sahilleri’ne. Savaşın muzaffer tarafı kesin olarak belli olduğunda ise Nazi güçleri, ülkeyi Sovyetler’in değil, batının teslim almasına odaklandılar.


İlgili haberler:

soL Kadraj'dan: Bize bir zafer gerek!
İkinci Dünya Savaşı'nın tümüne dair hazırladığımız foto-haber: Faşizm böyle yenildi
İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarından nasıl kurtulmak istiyorlar: Asıl bela barış!
Anayurt Savunması'nın fotomuhabirleri'nden bir seçki

(soL)