Berlin’de duvar şovu hazırlığı

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yıl dönümünü “anti-komünizm propagandası” için fırsat bilen emperyalist ülkeler, duvarın yıkıldığı 9 Kasım’da Berlin’de hep birlikte kutlama yapacak.

Aylardır Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayan Alman hükümeti, 9 Kasım'da ''Özgürlük Bayramı'' adı altında görkemli kutlamalar düzenlemeye hazırlanıyor. Brandenburg Kapısı önünde düzenlenecek kutlamaya Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile çeşitli ülkelerden temsilcilerin katılması bekleniyor.

9 Kasım’daki etkinlikler kapsamında, Potsdamer Meydanı ile meclis binası arasına yerleştirilen ve Alman öğrenciler tarafından boyanan 1000 adet plastik domino taşından oluşturulan 1,5 kilometre uzunluğundaki duvarı yıkacak isim de, Sovyetler Birliği’nin çözülüş sürecine katkısı tartışılmayan Polonya'nın antikomünist eski Devlet Başkanı Lech Walesa olacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, SSCB’nin çözülüşünün baş mimarı Mihail Gorbaçov, Lech Walesa ve yaklaşık 200 kişi de, 20 yıl önce Doğu Berlin ile Batı Berlin arasında ilk açılan Bornholmer Caddesi’ndeki eski sınır kapısından geçecek.

Etkinliklere Türkiye’den de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katılıyor. Belediyeden yapılan açıklamaya göre Topbaş, beraberinde bir heyetle Berlin Duvarı'nın yıkılışı ile ''Berlin-İstanbul Kardeş Şehir'' ilişkisinin 20. yılı dolayısıyla 9-10 Kasım’da Berlin'i ziyaret edecek.

Baba Bush, MTV, U2
Berlin Duvarı’nın yıkılışının mimarlarından ABD’nin eski başkanlarından George Bush (85), SSCB’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov (78) ve eski Batı Almanya Başbakanı Helmut Kohl (79), geçe ay sonunda Berlin’de düzenlenen törende bir araya gelmişti.

Müzikğinden çok politik görüşünü pazarlayarak servetini büyüten U2 grubu da, 2009 MTV Avrupa Müzik Ödülleri kapsamında 5 Kasım’da Brandenburg Kapısı önünde “Berlin Duvarı’nın yıkılışı şerefine” konser verdi.

(soL -Dış Haberler)