BBC Romanya misyonunu tamamladı

Romanya’daki servisini kapatacağını açıklayan BBC Dünya Servisi, açıklamasında Soğuk Savaş döneminde görevini başarıyla tamamladığını duyurdu.

soL (DIŞ HABERLER) BBC Dünya Servisi bir açıklama yaparak Romanya ajansını kapatacağını belirtti. 69 yıldır Romanya'dan yayın yapan servisin kapanacağını açıklayan Dünya Servisi direktörü Nigel Chapman, haber servislerinin özgürlük ve bağımsızlığın "fener"i olduğunu belirtti. 1 Ağustos'tan itibaren yayınına son verecek olan BBC, açıklamasında Soğuk Savaş dönemindeki misyonunu tamamlamış olduğunun mesajını da verdi.

Romanya servisinin kapanmasının ülkedeki medya tekellerinden dolayı artık rağbet görmemesine de bağlayan BBC servisi, bütçe kesintilerini yaptıklarını açıkladı. BBC 2011'e kadar sağlanacak dil servisi bütçesine rağmen kapatma kararından kurtulamadı. Ancak BBC, 6'sı Avrupa'da bulunan 31 ajansını elinde tutmaya devam edeceğini belirtti.

Medyanın görevi hep aynıydı

Soğuk Savaş döneminde BBC servisi de diğer kapitalist ve anti-komünist medya kurumlarının yaptığını yaptı ve "içeri"den bildirdi. BBC, Romanya'nın komünist iktidarının baskılarına karşı mücadele ettiklerini belirterek bu duruma karşı verdikleri savaşla sözde özgür medyanın öncülüğünü yaptıklarını belirtti.

BBC'nin daha önce Doğu Avrupa'da bulunan 8 servisini 2005 yılında kapatma kararı almıştı. Ulusal Gazeteciler Sendikası yayın örgütleyicisi Paul McLaughlin BBC'nin kapanma kararını olumsuz karşıladı. BBC'nin şimdiye kadar örnek bir çalışma yürüttüğünü belirten McLaughlin, BBC'nin bu kararının Romanya çalışanları tarafından grev kararıyla karşılanabileceğini belirtti.