'Bazı AB üyeleri IŞİD petrolü alıyor'

Avrupa Birliği Irak Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jana Hybaskova, bazı AB üyelerinin IŞİD petrolünü satın aldığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Hybaskova, ısrarlı sorulara rağmen IŞİD'in çıkardığı petrolü satın alarak örgüte finansman sağlayan AB üyesi ülkelerinin ismini açıklamadı.

Hybaskova, IŞİD'in petrol satışını tankerlerle bölge ülkeleri üzerinden yaptığını savunarak, AP'den bu ticaretin engellenmesi için "İran, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve Türkiye'ye baskı yapmasını" talep etti.

IŞİD'e karşı peşmergelere silah yardımı yapan AB üyelerinin "koordinasyon içinde hareket etmediğini, teslimatlarda kayıt tutulmadığını ve hibe edilen silahların IŞİD'e ya da başka örgütlerin eline geçmemesinin hiçbir garantisinin bulunmadığını belirten Hybaskova, IŞİD'in mağlup edilebilmesi için muhtemelen NATO öncülüğünde bir uluslararası yasal çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hybaskova, Avrupalı parlamenterlere "Kürt bölgesel yönetiminin bağımsızlığını desteklemek yanlış, böyle bir adımın Ortadoğu'nun toptan çöküşüne yol açar" iddiasında bulundu.