Baykal İran'a taktı!

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında konuşan Deniz Baykal, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Türkiye ziyaretini değerlendirirken, AKP'yi ülkede İran sempatisi yaymakla suçladı. Deniz Baykal Türkiye'nin yerinin Ortadoğu değil batı olduğunu ifade etti.

soL (HABERMERKEZİ) CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Deniz Baykal başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, toplantıda yaptığı konuşmada geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın gezisini değerlendirdi ve AKP'yi topluma İran sempatisi yaymakla suçladı. İran ile geliştirilen ilişkilerin ülkeyi İslam dünyasında yaşanan kavganın tarafı haline getirmesinden şikâyet eden Baykal'a göre Türkiye'nin yeri "batı" olmalı. Hükümetin tutumu yüzünden ülkenin Afganistan, Lübnan ve İsrail-Filistin meselesinde "tarafsız" tutumunu kaybettiğini söyleyen Baykal, durumun Türkiye için sıkıntı yaratacağını da sözlerine ekledi.

Baykal konuşmasında sıkça laiklik ve batı yanlılığını yan yana getirdi. Baykal "Ahmedinecad'ın ziyareti, bir devlet başkanı ziyareti gibi değil, hükümetin dışında doğrudan halka kendi mesajını iletmeye çalışan bir ziyarete dönüştü" dedi. Türkiye'nin laiklik sayesinde Ortadoğulu olmaktan kurtulduğunu iddia eden Baykal'a göre bu ilkenin kavgası Türkiye'nin yerinin neresi olacağının kavgası.

Türkiye tarafsız mı?
Baykal Türkiye'nin Ortadoğu konusunda "tarafsız tutumunu" kaybettiğini söylerken Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği politikaların hangi dönemde tarafsız olduğu sorusunu da gündeme getirmiş oldu. Hatırlanacağı üzere Türkiye Afganistan'da NATO bünyesi altında işgal kuvvetlerine askeri destek vermeyi sürdürüyor, Lübnan Savaşı'nda da üstü kapalı olarak İsrail'i desteklenmiş savaş sonrasında İsrail'in talebi üzerine Lübnan'a yerleşen "barış gücü"ne Türk askerleri de katılmıştı. İsrail ile saldırmazlık anlaşması da bulunan Türkiye'nin Millet Meclisi'nde Şimon Peres Lüban Savaşı sırasında konuşma yapmıştı.

Baykal'ın bu çıkışının ABD'nin desteğini almaya devam eden AKP hükümetini Washington'a şikayet girişimi olarak değerlendiriliyor.