"Bay yüzde 10"un yükselişi

Kısa zamanda yaptığı büyük servet nedeniyle Pakistan’ın en tartışmalı siyasetçilerinden biri olan Asıf Ali Zedari, evli oluğu Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesiyle kazandığı destek sayesinde Devlet Başkanlığı koltuğuna oturdu.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan'da hükümetin baskısı sonucu istifa eden Pervez Müşerref'in yerine, beklendiği üzere ülkede "Bay yüzde 10" olarak tanınan iktidardaki Pakistan Halk Partisi lideri Asıf Ali Zerdari seçildi. Evli olduğu eski başbakan Benazir Butto'nun suikasta kurban gitmesiyle siyasette yükselişe geçen Zerdari, yolsuzluk ve cinayet suçlamasından 11 yıl hapis yatmış ve 2004 yılında kefaletle serbest bırakılmıştı.

Zerdari dün parlamento ve eyalet meclisleri üyeleri arasında yapılan oylamada, Navaz Şerif'in lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği-Navaz partisinin adayı olan eski yargıç Saidüzzaman Sıddıki ile Müşerref'i destekleyen Pakistan Müslüman Birliği adayı Muşahid Hüseyin Seyid'e karşı yarıştı. Partisi, 702 oyun 481'ini alan Zerdari'nin galibiyetini "demokrasinin zaferi" olarak nitelendirdi. Pakistan Halk Partisi'nin parlamento ve eyalet meclislerinde toplam 375 oy desteği, Navaz Şerif'in partisinin ise 274 oy desteği bulunuyor.

Benazir Butto'nun 1990'lardaki ikinci kabinesinde bakanlık yapan Zerdari, 1999'a kadar senatörlük görevi yürüttü. Zerdari, bir dönem ihalelerden yüzde 10 komisyon alması nedeniyle "Bay yüzde 10" adıyla anılmaya başladı.

Batı yanlısı tutumuyla tanınan Zerdari'nin, ABD'nin "terörle mücadelesine" destek konusunda Pervez Müşerref'ten geri kalmaması bekleniyor. Zerdari'nin Parvez Müşerref'in sahip olduğu kapsamlı yetkilerin bir bölümünden vazgeçerek "demokrasiye" hizmet edip etmeyeceği de merak konusu.

Pakistan'dan saldırılara yanıt
Pakistan'ın son dönemde ABD'nin sivillerin ölümüne yol açan operasyonlarına yanıt olarak, Afganistan'daki işgal güçlerine yakıt sevkıyatını sağlayan yollardan birini kapattığı bildirildi. ABD güçlerinin, Çarşamba günü Pakistan'da bir köye düzenlediği operasyonda 20 sivil ölmüş, olay Pakistan'da büyük tepki yaratmıştı. Pakistan Savunma Bakanı Çaudri Ahmed Muktar, saldırılara yanıt vereceklerini söylediklerini ve yakıt geçişini engelleyerek bu konuda ne kadar ciddi olduklarını gösterdiklerini söyledi.

Öte yandan bazı yerel yetkililer, kararın hükümet tarafından değil, Afganistan'daki işgal güçlerinin artan saldırılarına tepkili olan bölgedeki aşiretler tarafından alındığını ileri sürdüler.