Batı medyası Suriye’de kışkırtıcılık mı yapıyor?

Araştırmacı Michel Chossudovsky, batı büyük medyasının Suriye'de yaşananları yanlış gösterdiğine dair çarpıcı örnekler verdi. Suriye'deki gösterilerde polis onlarca kişiyi öldürdü deniyordu, ama ölenlerin yarısından çoğu polisti.

globalresearch.ca sitesinde yazdığı “Medya Dezenformasyonu: Suriye’deki Protesto Hareketi Dara’da Yaşananlar Üzerine Batı Medyasının Haberciliği” başlıklı yazıda Michel Chossudovsky, Associated Press ve Guardian’ın 21 Mart günü Daraa’da yaşanan olayları nasıl açıkça çarpıttığını gösterdi.

AP ve Guardian, Daraa’da "polisin vahşice saldırdığı gösterilerde 15 kişinin öldüğünü" haber olarak geçmişti. Chossudovsky ise, İsrail ve Lübnan kaynaklarıyla bu bilgileri karşılaştırdığı zaman birbirine uymayan sonuçlar elde edildiğini söylüyor.

Örneğin, Israel National News isimli Suriye yanlısı olmayan bir medya organı, Daraa’daki gösterilerde 7 polisin silahla öldürüldüğünü ve Batı medyasında “barışçıl gösterici” olarak belirtilenlerin aslında silahlı kişiler olduğunu vurguluyor. Lübnan gazetesi Y Libnan da 7 polisin öldürüldüğünü Çinli Xinhua ajansına dayanarak söylerken, göstericilerin iletişim merkezine ve ulusal hastaneye de saldırdığını, ayrıca El Cezire’nin de göstericilerin Daraa’daki Baas Partisi merkezini ve adliye sarayını yaktıklarını duyurduğunu yazdı.

Yine Chossudovsky’nin dikkat çektiği başka bir özensizlik, AP haberlerinde gösterilerin gerçekleştirildiği Daraa’nın 300 bin kişilik bir şehir olarak gösterilmesi. Chossudovsky Daraa şehir merkezinin nüfusunun 75 bin 500 olduğunu vurguluyor. 300 bin kişilik alan, bütün vilayet sınırlarında yaşayan toplam insan sayısı.

Batı medyası Suriye’de yaşanan gösterileri “barışçıl” olarak nitelendirirken, hükümetin gösterileri kanla bastırdığı bilgisini veriyorlar. Verilerin birbirleriyle uyuşmadığını gösteren Mikel Chossudovsky ise, Batı medyasının esas soruyu, “Suriye’deki şiddet olaylarının arkasında hangi güçler var?” sorusunu sormadığını belirtiyor.

(soL - Dış Haberler)