Bartholomeos da AB'ci!

Fener Rum Patriği Bartholomeos "ekümenlik" sıfatıyla hitap ettiği AP Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin AB'ye dahil olması gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Hristiyanları temsilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'na "ekümenlik" sıfatıyla hitap eden Fener Rum Patriği Bartholomeos, 2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı etkinlikleri kapsamında AP Genel Kurulu'na hitap ederken, Avrupa'nın farklılıkları dışlamaması, zenginlik olarak görmesi gerektiğini ve bu nedenle "Avrupa'nın Türkiye'yi AB projesine dahil etmesi gerektiğini" söyledi.

Bartholomeos yaptığı konuşmada, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine büyük bir coşkuyla hazırlanmayı sürdürdüklerini ifade ederken, İstanbul'un yüzyıllardır farklı din ve kültürlerden insanlara toplanma ve geçiş merkezi olarak kucak açtığını ifade etti.

"Türkiye ortodoks merkezi olmaktan faydalanır"
Bartholomeos AP Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından, AP Başkanı Hans-Gert Pöttering ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bartholomeos burada yaptığı konuşmada da, "Türkiye'nin Doğu ve Batı ile Hristiyanlık ve İslam arasında köprü vazifesi görebileceğini" belirtirken, "Türk halkının büyük çoğunluğunun Müslüman olmasının AB üyeliğine engel teşkil etmemesi gerekir" dedi.

Bartholomeos yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB yolunda önemli reformlar yaptığını, ancak "Tam anlamıyla demokratik, insan haklarına ve dini özgürlüklere saygılı bir ülke olabilmesi için daha yapılacak çok şey" olduğunu söyledi. "Ortodoks dünyasının merkezinin topraklarında bulunması Türkiye için ayrıcalık ve onur" şeklinde konuşan Bartholomeos, "Türkiye AB üyesi olduğunda Ortodoks dünyasına ev sahipliği yapmanın avantajlarından faydalanacak'' dedi.