Barış Elçisi tam İsrail’in istediği gibi

Eski İngiliz başbakanı Tony Blair’e Orta Doğu barış elçiliği rolünde ilk önemli “sivil toplum” desteği İsrail’den geldi.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail kökenli Dan David Vakfı, geçtiğimiz pazartesi günü Blair'i bir dünya lideri olarak Dan David Ödülü'ne layık gördüğünü açıkladı.

Vakfın, Blair'e 780.000 Avro değerindeki ödülü "üstün liderliği ve çatışma bölgelerine kalıcı çözümler bulma ve anlaşmalar oluşturma yönündeki sabırlı çabaları" için verdiği belirtildi.

Açıklamada Blair'in İngiltere yönetimindeki Kuzey İrlanda'da Protestan ve Katolikler arasında 1998 yılında sağlanan barışta ve Kosova sorunundaki rolünden söz edilirken ABD'nin Irak'ı işgaline verdiği desteğe değinilmedi.

Blair, halihazırda Orta Doğu barış süreci için uluslararası dörtlünün temsilciliğini yürütüyor. Dörtlü, ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Millerler'dden oluşuyor.

Ödülün ardından Tony Blair adına yapılan açıklamada, %10'u eğitim burslarına harcanma koşulu bulunan ödülün kalan kısmının dinler arası anlayış için kurulmuş olan Tony Blair İnanç Vakfı'na bağışlanacağı belirtildi.

Merkezi Tel Aviv Üniversitesi'nde bulunan vakfın internet sitesinde yer alan ve Blair'i, "çağımızın en mümtaz devlet adamlarından biri" olarak selamlayan açıklamada Blair'e rehberlik eden şu iki ana düşünceye vurgu yapıldı :

"Birincisi, bütün problemlerin çözümü için ABD'yi beklemek dünya için bir hatadır ve ikinci olarak herhangi bir devletin kendi sınırları içinde yapacağı kimi işler başka bir devletin çıkarlarını doğrudan etkilemese bile uluslararası bir müdahaleyi haklı çıkaracak şeyler olabilir".

Politik gözlemciler, Blair'in Orta Doğu'da gerçekte batı planlarını uygulamaya koyacak bir figure olarak barış elçiliğine soyunduğu şu günlerde İsrail'den gelen bu desteğin anlamlı olduğunu belirtiyorlar. Özellikle Blair'in ABD ve AB eliyle yürütülen emperyalist işgalleri haklı göstermek için savunduğu doktrinlerin Dünya barışına hizmet eden düşüncelermiş gibi sunularak ödülün gerekçeleri arasında yer bulması İsrail'in Blair'den beklentilerinin de bir ifadesi olarak değerlendiriliyor.