Bahreyn’de siyasi çözüm rafa kaldırıldı

Bahreyn’den gelen haberler, siyasi bir çözüm üretme arayışlarının çıkmaza girdiği yönünde. Kral’ın mevcut pozisyonunu koruma ısrarı ve muhalefetin taleplerine yüz çevirmesi çıkmazın birincil nedenleri.

(soL - Dış Haberler) Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, ülkede 2011’den beri devam eden siyasi krizin aşılması arayışlarına kapıları kapadı. Muhalif kaynaklara göre, kralın imzalanması çağrısı yaptığı beş maddelik plan, El Halife’ye politik meydan okumalardan kaçınma şansı verecek.
Yine aynı kaynaklara göre, kral bu süreçten, yasama yürütme ve yargı düzeyinde tüm politik mekanizmaları ve güvenlik kurumlarını tek elinde toplayarak çıkmayı dayatıyor. Ayrıca kral, her hangi bir diyalog ve iletişime kapıları kapatarak, Bahreynli yurttaşların kendilerini ifade edebilmelerinin önüne geçecek bir totaliter siyasi projeyi empoze ediyor.

Muhalefete göre, yaklaşık sekiz aylık bir müzakere sürecinin ardından Krallık Divanı tarafından önlerine konan beş maddelik plan, statükonun aynen devam etmesi, toplumsal eşitsizliklerin, ayrımcılığın ve insan hakları ihlallerinin artmasından başka bir şey önermiyor.

Muhalefete dayatılan beş maddelik plan şu şekilde:

1. Seçim Kanunu: Kanuna göre bir seçmen bir oy kuralı geçersiz olacak.
2. Yasama: Yasama konusunda kralın danışmanı olarak çalışan Şura faaliyetine devam edecek. Şura’nın 40 üyesi kral tarafından belirlenecek. Aynı sayıda kişi ise seçimle göreve gelecek. Şura başbakana soruşturma açamayacak. Yalnızca çok kısıtlı şekilde bakanları soruşturma yetkisi olacak. Krala soru yöneltme yetkisi bulunmayan Şura üyelerinin yalnızca başbakana soru sorma hakkı bulunuyor.
3. Hükümetin kurulması: Yasamanın herhangi bir müdahalesi bulunmaksızın başbakan kral tarafından atanacak. Hükümetin diğer üyeleri de kral tarafından seçilecek.
4. Yargı: Kral yargı erkinin başı olacak. Yargı kurulları işlemeye devam edecek.
5. Güvenlik: Güvenlik kurullarının kapısı, çalışmak isteyen yurttaşlara kapalı durumda olacak.