Babacan İsrail'e gitmeyecekmiş

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Mısır'daki zirvenin ardından İsrail'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e davette bulunmaması konusunda "Davet edilseydik de gider miydik, ben hiç sanmıyorum" dedi. Babacan İsrail'le ilişkilerin olumsuz etkilenmeyeceğini de belirtti.

ANKARA (A.A.) Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Mısır'daki zirveden sonra İsrail'in katılımcı 5 ülkeyi yemeğe davet edip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e davette bulunmaması konusunda, "Davet edilseydik de gider miydik, ben hiç sanmıyorum. Böyle bir ortamda Cumhurbaşkanımız o resmin içine girer miydi, ihtimal vermiyorum" dedi.

TGRT Haber'in sorularını yanıtlayan Babacan, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama dönemini ve Obama'nın ekibini değerlendirdi. Türkiye'nin tanıdığı bir kişi ve güçlü bir politikacı olan Hillary Clinton'ın dışişleri bakanı olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye ve ABD'nin dış politika gündemlerinin çok örtüştüğünü kaydetti.

Babacan, Obama'nın, yemin törenindeki konuşmasında, Müslüman ülkeleri de dahil ederek, tüm kesimleri kucaklayacağına dair verdiği mesajların önemine değinen Babacan, ancak uygulamanın daha önemli olacağını kaydetti.

Yeni başkanın, seçim beyannamesinde, Bush yönetiminin hatalarından bahsederek, Türkiye'yi önemli bir yere oturttuğunu söyleyen Babacan, Obama'nın, 1915 olaylarına ilişkin Ermenilere verdiği sözlerle ilgili de "Seçim kampanyası sırasında söylenenlerle masaya oturduğu ve sorumluluğu omzunda hissettiği zamanki görüntü daha farklı olabilir. Devletin mahrem dosyaları önüne konduğu zaman kuşkusuz bu yönetimin kararını etkileyebiliyor" diye konuştu.

Bununla birlikte, riskin olmadığını da söyleyemeyeceğini ifade eden Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan ve halen devam eden diyalog sürecini hatırlatarak, ABD'deki yeni yönetimin bu süreci aksatıcı bir pozisyon takınmamasını umduğunu belirtti.

Gazze'de yaşananlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Babacan, Obama'nın da şu an önündeki en sıcak gündemi oluşturan bu konuda Türkiye'nin bildiğini ve düşündüğünü açıkça söylediğini belirterek, "Bu bizim aynı zamanda tarihi sorumluluğumuzdur" dedi.
Babacan, bu konuda Mısır'ın arabulucu olmakla birlikte, aynı zamanda sorunun bir parçası olduğuna dikkati çekerek, Gazze'de Mısır'a rağmen bir İsrail-Hamas ateşkesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Bu süreçte Mısır ile de yakın diyalog kurulduğunu anlatan Babacan, şöyle devam etti:
"Mısırlılarla şunu konuştuk 'önemli değil, siz ön planda olun, ama biz netice almak istiyoruz, yakın çalışalım' dedik, 'tamam' dediler. Hamas heyeti Mısır'a gitti. Bu önemliydi, kopmuş olan Hamas-Mısır iletişimi, bizim teşvikimizle yeniden başladı.

Mısır'da düzenlenen zirve sırasında tüm liderlerin Hamas'ın ateşkes kararını Cumhurbaşkanı Gül'den öğrendiğini de aktaran Babacan, İsrail'in Gazze'yi terk etmesini önemli bir adım olarak niteleyerek, aksi halde Gazze'de yine sorunların yaşanabileceğini belirtti.

Babacan, Türkiye'nin Gazze'de izlediği politikayı eleştiren muhalefete de tepki göstererek,

"Muhalefet dünya neyi konuşuyor biraz baksa. Türkiye'nin etkinliği çok takdir ediliyor. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ölürken Türkiye'nin sessiz kalmasını kimse beklememeli" diye konuştu.
Türkiye'nin Gazze'de yaşananlara verdiği tepkinin Türk-İsrail ilişkilerini orta ve uzun vadede etkilemeyeceğini belirten Babacan, tüm Müslüman ülkeleri içinde İsraillerin en rahat gezip dolaştıkları ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin gönderdiği yardımların sorunsuz olarak Gazze'ye ulaştığını da aktaran Babacan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Hamas'ın her yaptığına destek veriyor gibi bir izlenimin doğru olmadığını vurguladı.