Azerbaycan ve Ermenistan arasında savaş mı çıkıyor?

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar artarak devam ediyor. Her iki devletin yöneticileri sorumluluğun karşı tarafta olduğunu iddia ederken çatışmaların yeni bir savaşa dönüşme ihtimali bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde silahlı çatışma boyutuna ulaşan Azerbaycan-Ermenistan gerginliği artarak devam ediyor. Cephede verilen kayıplar her iki tarafı daha gergin hele getiriyor. 4 Haziran’da Azerbaycan askerleri 3 Ermeni askerini öldürüp 6 tanesini yaralarken, 5 Hairan’da ise Ermenistan askerleri tarafından 5 Azeri askeri öldürülmüştü.

Son bir haftada görülen gerginliğin iki ülke arasında savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor. Henüz doğrulanmamış iddialara göre Azerbaycan, özel askeri timlerle işgal altında bulunan Karabağ bölgesinde taarruza geçti. Taarruz sonucunda Azerbaycan’ın işgal altındaki Fuzuli ve Ağdam ilçelerine bağlı bazı köylerde kontrol sağladığı ve 11 Ermeni askerin hayatlarını kaybettiği öğrenildi.

Azerbaycan ordusunun işgal altındaki Terter ilçesine de saldırdığı ve çatışma sonucunda 40 Ermenistan askerinin hayatlarını kaybettikleri öğrenildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada gece boyunca cephe hattının tamamında çatışma yaşandığını belirtti.

Son yaşanan gelişmeler nedeniyle Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Milli Güvenlik Kurulu’nun olağanüstü olarak toplanmasına karar verdi. Son günlerde çatışma bölgesinde meydana gelen gelişmelerin masaya yatırılmasının beklendiği toplantıda savaş ilan edilmesinin de gündemde olduğu iddia edilmekte.

Her iki devlet sorumluluğu karşı tarafa yüklüyor
Her iki devlet yöneticilerinin de karşılıklı olarak birbirlerini suçladıkları görülürken karşılıklı provokasyon iddiaları dikkat çekti. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Hasanov, çatışmaların Hillary Clinton’un Kafkasya ziyaretine denk gelmesinin tesadüf olmadığını, Ermenistan’ın provokasyon yaptığını ve Rusya’yı kastederek Ermenistan’ın bazı odaklar tarafından kışkırtıldığını iddia etti.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ise yaşananlardan dolayı Azerbaycan tarafının sorumlu olduğunu söyleyerek bugün iki ülke arasında yeni bir savaşın başlamasının Ermenistan’ın çıkarlarına uygun olmadığını belirtti. Buna karşılık Sarkisyan’ın "Azerbaycan'a sert cevap vereceğiz ve ordu her an tetikte" açıklaması gerilimin artmasına neden oldu. Azerbaycan ordusunun yaptığı açıklamada ise "on gün içerisinde Ermenilerin işgali altındaki toprakların kurtarılabileceği" söylendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Tahliller Şubesi sorumlusu Elnur Aslanov, cephe hattındaki olayların sorumlusu olarak Ermenistan'ı işaret ederken Ermenistan Savunma Bakanlığı danışmanı Gegham Harutyunyan ise Azerbaycan’ın müzakere sürecinde kuvvete başvurma tehdidi uyguladığı ve militarist demeçlerine ciddiyet kazandırmak için sınırda gerilim yarattığını iddia ederek bunun şantaj siyaseti olduğunu söyledi.

Ermenistan Bölgesel Araştırmalar Merkezi başkanı stratejist Richard Giragosian ise Azerbaycan’ın ateşkesin 20. yılı olacak olan 2014 yılında Ermenistan’a karşı savaş açma hazırlığında olduğunu iddia etti. İki ülke arasında 1988’de başlayan çatışmaların savaşa dönmesi sonrası 1994 yılında Bişkek’te ateşken anlaşması imzalanmış, fakat iki ülke arasındaki toprak sorunu her hangi bir çözüme kavuşmamıştı.

Avrupa Birliği Azerbaycan temsilcisi Roland Cobia, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşanan çatışmaların artmasından endişe duyduğunu ve çatışmalarda verilen kayıplar nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini söyleyen Cobia, tarafların masaya oturtmak zorunda olduklarını söyledi.

(soL - Dış Haberler)