Ayetullah Hamaney: 'BM açık bir diktatörlük'

16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’nde konuşan İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, İran’ın nükleer silah yapma amacında olmadığını ve barışçıl nükleer enerji üretiminin ülkesinin hakkı olduğunu ifade etti. Nükleer çalışmalar konusunda asla geri adım atmayacaklarını belirten Hamaney, BM’nin yapısını eleştirdi.

16. Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi Tahran’da başladı. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon’un da katıldığı açılış toplantısında konuşan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“BM açık bir diktatörlüktür”
Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, konuşmasında BM Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştiren Hamaney, bu kurumun yapısı ve izlediği yol itibariyle mantıksız, adaletten uzak ve antidemokratik olduğunu kaydetti. Hamaney, BMGK’nın kullanma tarihi geçmiş açık bir diktatörlük olduğunu belirterek, ABD ve müttefiklerinin BM’deki yanlış yapılanmadan yararlanarak zorbalıklarını onurlu kavramlar kılıfında dünyaya dayattığını ifade etti.

Dünyanın kontrol odasının birkaç Batılı diktatör devletin elinde olmaması gerektiğine değinen Hamaney, sözlerine “Batı'daki inanların canları pahalı, Asya’da, Afrika’da ve Latin Amerika’da ucuz olarak görülüyor” diye devam etti.

“Asla geri adım atmayacağız”
Hamaney konuşmasında İran’ın nükleer programı ile ilgili tartışmalara da değinerek, kimyasal ve benzeri silahların kullanılmasının bağışlanamaz bir günah olduğunu söyledi. Ali Hamaney, Ortadoğu’nun tüm nükleer silahlardan arındırılmasını istediklerini kaydetti.

İran’ın nükleer silah peşinde olmadığının altını çizen Hamaney, barışçıl nükleer enerjiden ve nükleer yakıt üretme haklarından ise asla vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Nükleer silah sahibi devletlerin bu silahları askeri doktrinlerden kaldırmak için ciddi bir çaba sarf etmediğine dikkat çeken Hamaney, nükleer silahların ne güvenliği temin edebileceğini ne de siyasi iktidarı güçlendirebileceğini, tam tersine bunlara karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu savundu.

Hamaney, elinde çok sayıda nükleer ve kimyasal silah bulunan ve dünyada nükleer silah kullanan tek ülke olan ABD’nin nükleer silahların yayılmasına karşı mücadele bayraktarlığına soyunmasını acı bir mizah olarak değerlendirdi. Hamaney, “ABD ve müttefiklerin gaspçı rejim İsrail’i nükleer silahlarla donatarak Ortadoğu gibi hassas bir bölgeye yönelik büyük bir tehdit oluşturuyorlar” diyerek sözlerine devam etti.

(soL- Dış Haberler)