Avusturya'da sandıktan sağcı yükseliş çıktı

Avusturya’da koalisyon hükümetinin iki ay önce dağılmasının ardından yapılan erken genel seçimlerde eski koalisyon ortakları yine ilk iki sırayı alırken, aşırı sağcı ve ırkçı iki partinin yükselişi kaygı uyandırdı.

soL (DIŞ HABERLER) Avusturya'da 1,5 yıllık koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından dün yapılan erken genel seçimlerden Sosyal Demokrat Parti galip çıkarken, sağ partilerin ciddi bir yükseliş yakaladığı görüldü.

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre, Sosyal Demokratlar yüzdelik 29.7'lik oy oranıyla birinci geldi. Diğer yandan bir önceki koalisyon hükümetinin ortağı olan muhafazakar Halk Partisi ise, yüzde 25.6 ile ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 18 ve yine aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği için Hareket (BZÖ) partisi de yüzde 11 oranında oy aldı. İki partinin toplam oy oranı, tüm oyların yüzde 30'una yaklaştı.

Haider'in yeniden yükselişi
Seçim sonuçlarında merkez sağ partilerin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü seçim sonuçlarını elde ettiğine dikkat çekilirken, aşırı sağın yükselişi, siyasilerin üzerinde "soğuk duş" etkisi yaptı. Eski koalisyon ortakları olan Sosyal Demokratlar ve Halk Partisi oyların çoğunluğunu alsa da sonuçlar iki partinin de tek başına hükümet kuramayacağını ve yine bir koalisyon arayışına gidileceğini gösteriyor. Analistler ise, seçmenlerin bu iki partiye tepki olarak aşırı sağa oy vermiş olabileceğini vurguluyor.

Jörg Haider'in başkanlığını yaptığı aşırı sağcı BZÖ'nün 2006'daki seçimlerde yüzde 4 olan oy oranını yaklaşık yüzde 11'e kadar yükseltmesi özellikle kaygı verici bulundu. Haider'in önceden başkanlığını yaptığı Özgürlükler Partisi 1999'daki seçimlerde yüzde 27 oy alarak hükümet ortağı olmuştu. Ancak daha sonra Haider'in Yahudi karşıtı söylemi ve eski Nazi lideri Adolf Hitler'in çalışma yasalarına yaptığı övgüler nedeniyle Avrupa Birliği (AB) Avusturya'ya diplomatik yaptırım uygulamıştı.

BM'den "ayrımcılık" uyarısı
Haider'in bugünkü tutumunun daha "ılımlı" olduğu iddia edilse de, BZÖ ve FPÖ'nün seçim öncesinde sürdürdüğü kampanyalar, iki partinin de ırkçı politikalarında ısrarcı olacağına işaret ediyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsan Hakları Komitesi'nin, iki partinin seçim kampanyalarında ülkedeki göçmenlere karşı ayrımcılık uygulandığı yönündeki uyarılarına rağmen BZÖ ve FPÖ, seçim afişlerinde İslam düşmanlığını öne çıkardı.

Söz konusu afişlerden birinde Recep Tayip Erdoğan, Necmettin Erbakan ve Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin resimleri yan yana konuldu ve siyasilerin eski demeçleri üzerinden yabancı karşıtlığı kışkırtıldı. Nazi hayranı olan ve Nazi sembollerini Avusturya'ya geri getirmek istediğini açıkça dillendiren Christian Strache'nin başkanlığını yaptığı FPÖ'nün bir afişinde "İslam'a karşı haklı karşıtlığımız" ifadesi yer aldı.

BZÖ ve FPÖ'nün aldığı yüksek oy oranı AB içinde de kaygıyla karşılandı. İki partinin öngörülen koalisyon hükümetine kabul edilip edilmeyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor. Avusturya seçimlerinin kesin sonuçları 6 Ekim'de açıklanacak.