Avrupa'nın ortasında insanlık dehlizlere sığındı

İtalya'nın Başkenti Roma'da kullanılmayan yeraltı dehlizinde 24 Afgan çocuk bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) İtalyan polisi başkent Roma'nın yeraltı dehlizlerinde 24 Afgan çocuğunun yaşadığını ortaya çıkardı.

Başkent Roma'nın en büyük garlarından birinde yaşları 10 ile 15 arasında değişen ve ailesiz yaşayan 24 çocuk bulunduğu açıklandı. Roma demiryolları polisi, bulunan çocukların kentin en büyük garlarından biri olan Ostiense tren garının lağımları ve kullanılmayan yer altı bölümlerinde yaşadıklarını söyledi. Yeraltındaki kullanılmayan dehlizlerinde, kartonlar üzerinde uyurken bulunan Afgan çocuklarının sağlık durumunun kötü olduğu ve sosyal hizmetler yetkililerine teslim edildiği bildirildi.

Çocukları bulan polis: Derin üzüntü duydum!
Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno çocukların bulunmasını "ciddi ve şok edici" olarak tanımladı. Alemanno sosyal güvenlik görevlilerine ve yerel polise böyle bir olayın nasıl cereyan etmiş olabileceğini sordu.

Çocukları bulan demiryolu polisi ise çocukların sefaletini gördüğünde kalbinin çarptığını ve derin üzüntü duyduğunu söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesi çocukların Türkiye veya Yunanistan üzerinden İtalya'ya gelmiş olabileceğini duyurdu.

Her yıl yüzlerce çocuk İtalya'ya geliyor
Save the Children isimli gönüllü dernek başkent Roma'nın sokaklarında kalan Afgan çocukların sayısının 2004'te 32 iken 2007'de 264'e çıktığını kaydetti. Bulunan çocukların ailesiz yaşadığı ve kötü sağlık koşullarında olduğu belirtildi.

Save the Children yaptığı açıklamada Roma'nın 2007 yılına ailesi olmayan 1152 yabancı çocuk kabul etmek durumunda kaldığını belirtti. Aynı yıl kimsenin eşlik etmediği toplam 7797 yabancı çocuk İtalya'ya ulaştı.

İtalya göçmen karşıtı yasalarla gündeme geliyor
İtalya'da göçmenlere yönelik baskıcı ve ayrımcı politikalarla sürekli gündeme geliyordu. Birçok insan hakları örgütü göçmen çocuklarının yeraltına sığınmasının arkasında, göçmenlerin başında "Demokles'in kılıcı" gibi sallanan söz konusu yasaların etkisi olduğunda hemfikir. Dahası dernekler ülkeye yasadışı yollardan gelen göçmenlere yönelik İtalyan hükümetinin "toplama kampı mantığı ile kurulmuş" gözlem yerleri dışında hiçbir sosyal hizmet sunmamasını eleştiriyor. İtalya Avrupa Birliği ülkelerinde görülen ayrılıkçı yasalar ve göçmenlere yönelik kötü muamele haberlerinin en çok geldiği ülkelerden birisi.

Yapılan araştırmalar Avrupa'ya gelen çocukların çoğunun, yasaklara karşın çocuk işçi olarak istihdam edildiğini ortaya koyuyor. Hükümetler ise göçmenlere yönelik ağır yaptırımlara karşı, çocuk işçi çalıştırılan işyerlerinin sahiplerine yaptırım uygulamamayı tercih ediyor. Bazı politikacılar bu durumu "göçmenlerin aç kalmaması" açıklayabiliyor. Polis'in dehlizlerde bulduğu ve sağlık durumu kötü olan çocuklarda Avrupa'ya yayılmış "işçilerden" yalnızca bir kaçı.

soL yazarı Aslı Kayabal'ın konu hakkındaki bazı yazıları:

Abba Bir Bisküvi Uğruna Canından Oldu
Madalyonun iki yüzü

soL'da daha önce çıkmış haberler:

İtalya'da göçmenler ayrı otobüse binecek!
İtalya'da tecavüze karşı faşizm
İtalya'da göçmen yasası tartışması
İtalya'da faşizm hortladı!
italya'da yeni barınma merkezleri kuruluyor

soL'da Avrupa Birliği'nde ırkçılık konusunda çıkan yazılar:

Irkçılık göçmenlerin soluğunda
AB: Rom vatandaşın parmaz izi alınıyor