Avrupa’da vahim tablo: İşsizlik yüzde 25'i aştı

Borç krizi ile mücadele eden Avrupa’da birbiri ardına kabul edilen kemer sıkma paketlerinin yanı sıra her geçen gün artan işsizlik oranları ise bir başka tehlikeye işaret ediyor. Şimdilik en vahim tabloya sahip olan Yunanistan'ı İspanya izliyor.

Borç krizi ile mücadele eden Avrupa’da birbiri ardına kabul edilen kemer sıkma paketlerinin yanı sıra her geçen gün artan işsizlik oranları ise bir başka tehlikeye işaret ediyor.

Hatırlanacağı üzere İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nce açıklanan son rakamlara göre, ülkedeki işsizlerin sayısı 5.78 milyon kişiye ulaşmış, yeni bir rekor kıran işsizlik oranı yüzde 25 olarak tespit edilmişti. Ancak Yunanistan’dan gelen yeni işsizlik verileri bu rakamı aşarak yeni bir rekora imza attı.

Yunanistan’da işsizlik yeni bir rekor kırdı
Kapitalizmin kriz ile başa çıkmaya çalışan en vahim durumdaki Avrupa ülkesi Yunanistan. Vergi artışları ve emeklilik maaşı kesintilerini içeren yeni kemer sıkma paketini kabul eden Yunanistan'da işsizlik rakamlarında sert yükseliş yaşanıyor.

Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) verilerine göre, işsizlik oranı ağustos ayında yeni bir rekor kırarak yüzde 25,4'e yükseldi. Böylece geçen yılın ağustos ayında yüzde 18,4 olan işsizlik oranı bu yıl Ağustos ayında yüzde 25,4'e ulaştı.

15-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı ise yüzde 58 olarak gerçekleşti. Böylelikle Yunanistan Avrupa ortalamasında yüzde 50’lere varan genç işsizlik oranında da rekor kırmış oldu.

Dolayısıyla yüksek işsizlik rakamıyla ağustos ayında Yunanistan’da işsiz sayısı ise 1 milyon 267 bin 595 kişiye ulaşmış oldu.

4 bin 500 kişiyi işten çıkaracak
Özellikle genç işsizliğin yükselişte olduğu Avrupa’da büyük firmalarından peş peşe gelen işten çıkarma haberleri ise bölgede ortaya çıkan korkutucu tabloyu yaygınlaştırıyor. Son işten çıkarma haberi ise İspanya’nın havayolu şirketi İberia’dan geldi.

Borç krizi ve yüksek işsizlik rakamlarıyla mücadele eden İspanya’daki havayolu şirketi İberia açıkladığı tasarruf planında 4 bin 500 kişiyi işten çıkacağını duyurdu.

Yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiği İberia tarafından yapılan açıklamada, uğradığı zararı önlemek ve yeniden kâr eden bir havayolu şirketi konumuna gelmek için tüm kurumsal alanlarda değişikliklere gidileceği ifade edildi.

4 bin 500'ünün işine son verecek olan İberia’nın, ayrıca, kapasitesini yüzde 15 azaltıp, gelir sağlayamadığı bazı uçuş yerlerini kapatacağı öğrenildi.

(soL- Ekonomi)