Avrupa Barış Meclisi: NATO'yu lağvedin

Avrupa Barış Meclisi NATO'nun kuruluşunun 60. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada ittifakın lağvedilmesini ve ittifakın üye ülkelerde yürüttüğü Gladyo faaliyetlerine son vermesini istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa Barış Meclisi kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlamaya hazırlanan NATO'nun lağvedilmesini istedi. Barış Meclisi Sekretaryası'nın yazılı olarak yaptığı açıklamada ABD ve müttefiklerinin çıkarı için savaştığının altı çizilen örgütün Soğuk Savaş süresince SSCB ve öteki sosyalist ülkelere karşı kurulduğu hatırlatıldı.

Üye ülkelerin çıkarlarının ilk örneğinin Yugoslavya ikincisinin ise Afganistan işgali olduğunu hatırlatan Meclis, sürekli yeni üyeler kazanarak büyüyen NATO'nun karşısında askeri olarak önemli güce sahip herhangi bir rakip ittifak, pakt veya ülke bulunmadığına işaret etti. Açıklamada "NATO'nun esas amacı, üye ülkelerin ortak çıkarlarını korumaktır. Ortak çıkarın önemli bir bileşenini Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu'daki petrol ve doğalgaz rezervlerinin ve bunları Batı ülkelerine taşıyacak boru hatlarının korunması oluşturuyor. Türkiye bu konuda önemli bir geçiş ülkesi durumundadır" ifadelerine yer verildi.

Gerek Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve gerekse de yapımı planlanan Nabucco doğalgaz ve petrol boru hattının Türkiye'den geçtiğini ve NATO ülkeleri için büyük önem taşıdığını belirten Barış Meclisi, Türk ordusunun da ABD'den sonra NATO'nun ikinci büyük ordusu olduğunu vurguladı. Barış Meclisi, "Yaklaşık yarım milyon kişilik bu orduya her yıl bütçeden ne kadar pay ayrıldığı belli değildir. Türkiye'de ordunun harcamaları önemli oranda gizlidir" diye belirtti.

NATO'da Türkiye'ye verilen role dikkat çeken Barış Meclisi, "Petrol boru hatlarını korumanın yanı sıra, ülke üzerinden Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen göçmenleri de yakalamakla görevlendirilmiş olan Türkiye, özellikle son 15 yıldır yoğun olarak silahlanıyor" diye vurguladı.

Türkiye'de gerçekleştirilen bütün askeri darbelerin NATO destekli olduğunu anımsatan Meclis, bugün ittifakın onay ve cesaretlendirmesiyle TÜrkiye'nin kendi Kürtlerine karşı saldırgan politikalar izlediğini belirtti.

Barış Meclisi, "Ayrıca Gladio'nun Türkiye şubesi olan Özel Harp Dairesi ile ona bağlı faaliyette bulunan Ergenekon ve Susurluk gibi çeteler eliyle yüzlerce Türk demokratıyla binlerce Kürt öldürülmüştür. Avrupa Barış Meclisi, NATO'nun 60. kuruluş yılı ile ilgili protestoları desteklemekte ve diğer barışseverlerle birlikte katılmaktadır. NATO lağvedilsin, Türk Gladio'su dağıtılsın!" dedi.