Atalay: Suriye'ye tampon bölge gündemde

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'ye tampon bölge kurulmasının gündemde olduğunu söyledi. Uzun zamandır konuşulan ve işaretleri görülen olasılık, ilk kez AKP hükümetince bu açıklıkla dile getirildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV'de Suriye'yle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Atalay, Suriye'ye girerek bir tampon bölge kurabileceklerini söyledi.

Suriye’den son 24 saatte 1100 kişinin geldiğini belirten Atalay, “Suriye’de çok büyük bir zulüm ve kıyım var. Sınırımıza yakın İdlib’te bu kıyım dana da arttı. Bu nedenle geçişler fazlalaştı. Türkiye’de şu an 15 bin civarında Suriye vatandaşı var” dedi.

Cisr eş Şuğur'da islamcı militanların 70'ten fazla güvenlik görevlisini öldürmesiyle başlayan çatışmanın ardından Türkiye'ye ilk mülteci akını olduğunda, Kızılay'ın Hatay'daki çadırkenti henüz akın başlamadan kurduğu iddia edilmiş, mülteci akınının Suriye'ye yönelik bir müdahaleyi meşrulaştırması için özellikle örgütlendiği öne sürülmüştü.

Atalay, "Zulme uğrayan halkın Türkiye’ye geçişini önlemek için Suriye yönetimi büyük engeller oluşturdu. Mayınlamalar yaptı. Geçişler sırasında PKK’nın da içeri sızması için tüm önlemleri alıyoruz. Gelişmelere göre tampon bölge konusu da değerlendirilebilir" dedi.

Tampon bölge, yabancı askerlerin Suriye topraklarına girerek, sınırın etrafındaki bir bölümü kapatması anlamına gelecek.

(soL - Haber Merkezi)